Windows systeemherstel

Systeem herstel voor windowsBij Windows zijn verschillende handige functies ingebouwd. Een van deze functies is systeemherstel. Je ziet het zo misschien niet in de lijst met programma’s staan en het is niet iets dat je elke dag gebruikt. Toch is het er wel degelijk, en het is nog handig ook. Wat kun je precies met systeemherstel? Wanneer gebruik je systeemherstel en hoe voer je het uit? Antwoorden op deze en andere vragen vind je hier.

Wat is systeemherstel?

Systeemherstel is een functie die standaard in Windows wordt aangeboden. Het is bedoeld om het systeem dat zich in je computer bevindt te herstellen. Met systeemherstel kun je dit systeem simpelweg terugzetten naar de instellingen zoals die waren op een eerdere datum, terwijl persoonlijke bestanden, zoals foto’s en dergelijke, onaangetast blijven.
Wanneer kun je systeem herstel het beste gebruiken?
Systeemherstel is erg nuttig om te gebruiken wanneer je een besturingsprogramma of ander programma hebt geïnstalleerd dat achteraf ongunstige effecten blijkt te hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je computer raar reageert of regelmatig vastloopt nadat je een programma of stuurprogramma op je computer hebt gezet. In dat geval kan het gewenst zijn om met systeemherstel terug te gaan naar de instellingen op een datum uit het verleden.

Hoe werkt systeemherstel?

Met systeemherstel verwijder je het systeem zoals het nu is en ga je terug naar een eerdere situatie. Belangrijk is dat belangrijke persoonlijke bestanden gewoon behouden blijven. Systeemherstel heeft dus voornamelijk invloed op de geïnstalleerde (stuur)programma’s. Voor het uitvoeren van systeemherstel, wordt een gekozen herstelpunt gebruikt. Het onderdeel systeembeveiliging maakt automatisch herstelpunten op bepaalde tijdstippen. Deze herstelpunten bevatten informatie met betrekking tot de inhoud van het systeem. Je kunt ook zelf handmatig een herstelpunt maken wanneer je dit nodig vindt.

Systeemherstel uitvoeren

Wil je systeemherstel uitvoeren, ga dan naar Start en typ in de zoekbalk ‘systeemherstel’ in. Je kunt vervolgens het programma opstarten. Kies voor de optie waarbij je de computer kunt herstellen naar een eerdere status en kies vervolgens het juiste herstelpunt dat op de kalender is aangegeven. Ga hierbij na sinds wanneer de computer anders reageert en ga terug naar een punt ervoor. Systeemherstel is dus heel gemakkelijk en snel uit te voeren. Wanneer je het eenmaal hebt uitgevoerd sluit de computer zich af en start deze opnieuw op. Vanaf dat moment is het systeem hersteld.

Een herstelpunt is geen back-up

De manier waarop een herstelpunt beschreven is, zou je kunnen doen vermoeden of zelfs aannemen dat dit hetzelfde is als een back-up. Toch is dat niet waar. Als systeemherstel hetzelfde zou zijn als een back-up, zou deze bijvoorbeeld ook je persoonlijke bestanden terug kunnen zetten nadat je ze verwijderd had, maar dat is niet het geval. Om er zeker van te zijn dat belangrijke informatie niet verloren gaat, is het dus verstandig om er zelf voor te zorgen dat je regelmatig een back-up maakt. Naast dat het programma geen back-ups maakt, is het ook niet een ‘ga terug naar de standaardinstellingen’ programma. De PC na systeemherstel is namelijk geen 100% kopie van hoe je de pc in een vorige staat.

Wat zijn de voordelen van systeemherstel?

Ondanks dat je er geen back-ups mee kunt maken, is systeemherstel een heel fijn en handig programma dat gemakkelijk te bedienen is. Dit programma kent enkele grote voordelen:
1. Het kost geen geld en wordt helemaal gratis aangeboden
2. Het wordt standaard meegeleverd met het besturingsprogramma, je hoeft hier dus niets voor te downloaden of aan te schaffen
3. Je kunt het systeem herstellen zonder dat dit effect heeft op de persoonlijke bestanden
4. Het programma zorgt automatisch voor herstelpunten, hier heb je dus zelf geen omkijken naar
5. Je kunt toch handmatig een hertelpunt instellen als je dit wenst
6. Heb je het programma gebruikt om iets te herstellen, dan kun je dit ook weer ongedaan maken

Virusscanners voor Windows vind je hier: https://www.vergelijkvirusscanner.nl/windows/

Plaats een reactie

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).