Wat is Spyware?

Internet is heel handig voor veel verschillende doeleinden. We gebruiken het om informatie op te zoeken, om aankopen te doen, en zelfs om met andere mensen over de hele wereld te kunnen praten. Maar met deze handige functies worden er ook veel gevaren gevormd. Wanneer de computer verbinding maakt met internet, staat het open voor verschillende soorten virussen en wormen, maar ook voor hackers en spyware. Over deze laatste vorm van inbreuk op je computer lees je alles in dit artikel.

Wat is spyware?

Spyware vormt in de computerwereld een verzamelnaam voor alle soorten programma’s die informatie vergaren en naar externe partijen doorsturen. Voor het ontvangen van spyware en het sturen van informatie, moet je verbonden zijn met internet. Wat een geluk voor de hackers van tegenwoordig dat we met zijn allen ettelijke uren per week op internet doorbrengen. Spyware kan voor commerciële doeleinden worden gebruikt, maar het kan ook door criminelen worden gebruikt om aan gevoelige informatie te komen, zoals belangrijke bankgegevens en wachtwoorden.

Hoe kun je spyware tegenhouden?

Meestal heb je het niet in de gaten als er zich spyware in je computer bevindt. Dat is dus heel gevaarlijk. Informatie kan doorgespeeld worden zonder dat je ervan af weet. Dit is misschien wel de meest schadelijke vorm van computercriminaliteit die er tegenwoordig bestaat. Doordat je het niet in de gaten hebt wanneer er zich spyware op je computer bevindt, of wanneer spyware je computer binnenkomt, is tegenhouden van spyware (bijna) onmogelijk.

Wat wel mogelijk is, is om spyware te detecteren door middel van speciale programma’s. Let wel op dat dit niet met een standaard virusscanner kan. Voor het ontdekken van spyware is echt speciale software nodig. Bekijk de software van: ZoneAlarm, Comodo & de andere die op hier staan: https://www.vergelijkvirusscanner.nl

Verschil tussen spyware en andere malware

SpywareSpyware kan onderscheiden worden van verschillende soorten andere malware. Malware is de verzamelnaam voor alle software die schade kan toebrengen aan je computer of mac gevoelige informatie kan verzamelen en toegang kan krijgen tot privé bestanden. Zo zijn er virussen, wormen en Trojaanse paarden. Al deze vormen van malware verschillen van spyware.

Virussen zijn vormen van schadelijke software die zich nestelt in een bestand en daardoor schade kan brengen aan het bestand of de computer of de computer simpelweg kan vertragen. Een worm daarentegen heeft geen bestand nodig om zich aan te nestelen. Het kan zich simpelweg verplaatsen via een netwerk.

Waar een virus het vooral gericht heeft op de computer zelf en de software die zich hierop bevinden, richt een worm zich vooral op het beschadigen van een netwerk. Een Trojaans paard is weer wat anders. Dit is een programma op zich, dat daadwerkelijk uit zichzelf handelingen kan verrichten die gericht zijn op het beschadigen van je computer. Qua doel heeft phishing nog het meest gemeen met spyware, omdat beiden erop gericht zijn gevoelige informatie te vergaren.

Het verschil is, dat phishing dit doet door je te vragen om bijvoorbeeld naar een bepaalde website te gaan, die vervalst is en waarmee de gevoelige informatie die je hier invult in handen komt van criminelen. Je voert dus zelf deze handeling uit. Spyware, daarentegen, is software die zonder je medeweten op je computer wordt geïnstalleerd om zo gevoelige informatie te vergaren.

Tot slot

Het is eigenlijk voor elke computergebruiker heel belangrijk om het verschil te kennen tussen de verschillende soorten malware en de verschillende detectie programma’s die deze schadelijke software kunnen opsporen. Vooral wanneer je je bedenkt dat tegenwoordig bijna iedereen elke dag op de computer zit, thuis of op het werk, en daarnaast veel gebruik maakt van internet. Er staat namelijk ontzettend veel gevoelige informatie op je computer en er zijn ongelofelijk veel bestanden aanwezig die beschadigd kunnen raken.

Hopelijk heeft dit artikel kunnen bijdragen aan de broodnodige kennis.

Plaats een reactie