Wat is een Firewall?

Tegenwoordig maken we veel gebruik van internet. Dat gebeurt steeds meer via tablets, mac en smartphones, maar ook de computer is hiervoor nog steeds populair. Computers zijn erg populair voor aanvallen van onder andere virussen en hackers, aangezien hier veel gevoelige en dus kostbare informatie op wordt opgeslagen. Een firewall kan helpen om je computer hiertegen te beschermen. Je hebt hier vast weleens van gehoord, of bent er zelfs misschien eens mee in aanraking gekomen. Wat is een firewall precies en wat doet het?

De functie van een firewall

Firewall is hardware of software die functioneert als een soort van

Firewall uitgelegd

muur tussen je computer en het internet. Net zoals steden vroeger tegen indringers werden beschermd door een stadsmuur, wordt je computer beschermd tegen indringers vanaf het internet. Alle informatie die door de firewall komt, wordt door de hardware of software snel gescreend op gevaarlijke onderdelen en vervolgens doorgelaten of tegengehouden. Dit werkt ook andersom, zodat je niet zomaar alles het internet op stuurt. Met gevaarlijke onderdelen wordt in dit geval bedoeld alle virussen, pogingen tot hacken en inbreken, spyware, malware,  spam, et cetera. Omdat een firewall een programma is voor je computer, kan het ook verschillende eigenschappen hebben. Deze worden hier verder besproken.

De plek waarop de firewall van toepassing is

Een verschil tussen meerdere soorten firewalls, is de informatie die het gebruikt om te beslissen tot doorlaten of weigeren en de plaats waarop het opereert. De ene firewall controleert een groot stuk informatie over een heleboel zaken in één keer, terwijl de andere per applicatie of stukje software apart kan screenen. Sommige firewalls bevinden zich dicht bij het internet, anderen bevinden zich juist weer dichtbij de specifieke applicaties.

De firewalls die zich over het algemeen dicht bij het internet bevinden, maken beslissingen tot doorlaten of tegenhouden aan de hand van een grote brok informatie of aan de hand van standaard regels, zoals het unieke gebruikersnummer van degene die via internet iets naar je stuurt, of de poort waar de informatie naartoe wil.

Dit kan de firewall beslissen aan de hand van de informatie die hiervoor is ingevoerd. Informatie voor sommige poorten wordt bijvoorbeeld standaard geweigerd, tenzij je er zelf toestemming voor geeft. Andere firewalls staan dichter bij je computer en kunnen stukjes informatie per applicatie controleren. Een voorbeeld hiervan is de spamfilter op je e-mail, die puur gericht is op inkomend en uitgaand e-mailverkeer.

Het aantal computers dat de firewall moet beschermen

Naast de plaats waar de firewall zich bevindt en de informatie op basis waarvan de beslissing tot doorlaten of tegenhouden wordt genomen, is er een verschil in het aantal computers of netwerken dat het moet beschermen. Zo zijn er firewalls die slechts één computer hoeven te beschermen, zoals de privé computer of -laptop waar je thuis op werkt.

De firewall hoeft dan voor slechts één netwerk de informatie te controleren. Je kunt je voorstellen dat firewalls een flinke opgave hebben bij een bedrijf waar verschillende computers zijn aangesloten op een netwerk en waar er zich verschillende netwerken bevinden. Een firewall heeft dan een grote opgave, aangezien het voor meerdere netwerken tegelijk verschillende informatie moet controleren. Het is dus maar goed dat firewalls over het algemeen goed zijn afgesteld op het screenen van de informatie op de juiste plaats. Je kunt een firewall nemen bij Avast, Avira, Bitdefender of een andere software.

Plaats een reactie

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).