Wat doet een virusscanner?

Je computer heeft meerdere vormen van beveiliging nodig om je computer te beschermen tegen virussen, pogingen van hackers, en dergelijke. Naast een firewall die alle informatie screent die vanaf het internet binnenkomt, heeft elke computer een virusscanner nodig. Wat doet een virusscanner eigenlijk?

Wat is een virus?

Een computervirus is schadelijke software die zich op je computer bevindt. Het nestelt zich in een bestand om vervolgens schade aan te richten. Deze schade kan redelijk onschuldig zijn, zoals het vertragen van de computer puur doordat zijn aanwezigheid extra schijfruimte inneemt. Het kan echter ook zo zijn, dat een virus bestanden op je computer wist, of gegevens uit het bestand verspreid.

Wanneer een bestand gevoelige informatie bevat, kun je je voorstellen dat het erg vervelend is wanneer zich hier een virus in bevindt. In het ergste geval kan een virus er zelfs voor zorgen dat je je computer helemaal niet meer kunt gebruiken, omdat je er de controle over verliest. Het is dus goed uitkijken geblazen voor virussen en als je er eenmaal op je computer hebt, dan wil je er zo snel mogelijk vanaf. Daar kan een virusscanner bij helpen.

Wat doet een virusscanner?

Een virusscanner is een vorm van antivirussoftware. Deze software is erop gericht de virussen die zich op je computer bevinden te ontdekken en te verwijderen. Dit kan de software op twee manieren doen. Ten eerste kan het zelf alle bestanden op je computer doorzoeken, om te kijken of er zich virussen in het bestand bevinden. Ten tweede kan de software letten of vreemd gedrag van bepaalde bestanden, wat lijkt op het gedrag van een virus. Je kunt het zelf aangeven wanneer je wilt dat de virusscanner je computer doorzoekt, maar je kunt ook aangeven dat de software dit automatisch na een bepaalde periode doet.

Virusscanner updaten

Wanneer de antivirussoftware bestanden doorzoekt op zoek naar een virus, dan gebeurt dit aan de hand van een lijst van mogelijke virussen. De computer vergelijkt de bestandscodes met die lijst. Wanneer een stuk code in het bestand overeenkomt met een virus uit de lijst, kan de software verschillende acties uitvoeren.

Zo kan de software proberen het bestand te repareren, door alleen het virus te verwijderen en de rest van het bestand intact te laten. Verder kan het bestand dat het virus bevat in quarantaine geplaatst worden. Zo is het niet meer toegankelijk voor andere bestanden, waardoor het virus zich niet meer kan verspreiden.

Een derde mogelijkheid is om het bestand te verwijderen waarin zich het virus bevindt. In virusscanner is automatisch aangegeven dat de eerste optie de voorkeur heeft. Is hiertoe geen mogelijkheid, dan volgt de tweede optie. Het verwijderen van het bestand vormt pas de laatste optie.

Omdat de antivirus software een lijst met virussen gebruikt om de bestandscodes te analyseren, dient deze regelmatig een update te krijgen. Het aantal virussen en de codes die hieraan worden gegeven veranderen namelijk snel. Door het geven van een update blijft de lijst met virussen en bestandscodes die de software tot zijn beschikking heeft zo actueel mogelijk. Virusscanners die wij kunnen aanraden zijn: McAfee , Panda anti virus & Hitman Pro.

1 gedachte over “Wat doet een virusscanner?”

Plaats een reactie

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).