Virusscanner voor je smartphone

Met de smartphone maken we veel gebruik van internet, zoals bij de installatie en het gebruik van apps, of wanneer je via je telefoon je e-mail bekijkt en op internet surft. Is het dan niet aan te raden ook op je telefoon een virusscanner te gebruiken?

Malware op je smartphone

smartphone virusscanner

Malware kan op dezelfde manier op je telefoon terecht komen als op je computer, bijvoorbeeld door het streamen, downloaden en installeren van geïnfecteerde video’s, bestanden en applicaties. Gelukkig is het aantal internetcriminelen dat zich met de malware specifiek op mobiele apparaten richt gering in vergelijking met het aantal dat zich op pc’s en laptops richt. Dat komt doordat de meesten niet veel gevoelige en persoonlijke informatie op hun telefoon hebben opgeslagen. Toch delen we tegenwoordig veel via internet. Stuur je bijvoorbeeld informatie via een bericht in een berichtendienst, zoals WhatsApp, dan ligt deze informatie in principe al open en bloot op het web. Je moet dan dus hopen dat de app veilig genoeg is om malware en crimineel gedrag buiten te sluiten.

Virusscanners voor Androidgebruikers

Omdat je niet altijd kunt vertrouwen op applicaties en websites om je telefoon en de informatie die hierop te vinden is veilig te houden, kun je zelf een virusscanner voor je telefoon installeren. Als zo’n virusscanner eenmaal malware detecteert in een bepaald bestand of bepaalde app, geeft deze hiervan een melding. Zo ben je in elk geval op de hoogte wanneer je mobieltje hieraan ten prooi valt en kun je vervolgens actie ondernemen. Voor Android gebruikers zijn er diverse virusscanners te verkrijgen in de Google Play Store. Naast het detecteren van malware of verdachte apps op je telefoon en het waarschuwen voor gevaarlijke internet pagina’s, leveren deze programma’s vaak extra tools, zoals het terugvinden van je telefoon wanneer deze is kwijtgeraakt of gestolen. Er zijn ook virusscanners die je op je pc of laptop zet, die daarnaast bescherming bieden voor tablet en smartphones binnen hetzelfde huishouden.

Virusscanners op de iPhone

Hoe zit het dan met de iPhone? Helaas is er voor de iPhone geen antivirusprogramma te verkrijgen. Op de iPhone kun je alleen de applicaties downloaden die Apple vrijgeeft voor de Appstore. De apps worden door de beste computerexperts van Apple gecontroleerd en pas vrijgegeven wanneer Apple er 100% zeker van is dat de app veilig is en fatsoenlijk werkt. Ze achten dit systeem dan ook zo veilig dat ze virusscanners niet nodig vinden. Nadeel hiervan is dat mensen met een iPhone sneller de dupe zijn, mocht er ooit eens malware gemist worden. Gelukkig is het tot nu toe pas heel weinig voorgekomen dat er achteraf malware is ontdekt bij apps uit de Appstore en heeft dit ontzettend weinig mensen getroffen.

Plaats een reactie