Virusscanner voor bedrijf

Voor bedrijven is het natuurlijk uitermate belangrijk om gevoelige gegevens en systemen te beveiligen tegen malware. Toch wordt dit belang nog weleens onderschat, met name door het midden- en kleinbedrijf. Daar leeft soms nog de opvatting dat het bedrijf niets te verbergen heeft en dus ook geen virusprotectie nodig heeft. Echter, een bedrijf beschikt niet alleen over zijn eigen data, maar ook over die van klanten. Daarbij is het natuurlijk ook gewoon erg vervelend en tijdrovend als computers geïnfecteerd raken, waardoor het werk tijdelijk niet meer (volledig) kan worden uitgevoerd. En tijd is geld.

Het belang van beveiliging voor bedrijven

Cybercriminelen hebben ook door dat kleinere bedrijven een gemakkelijk doelwit zijn. Ongeveer een derde van alle gerichte aanvallen zijn gericht op datalekken bij kleine bedrijven. De systemen kunnen flink te lijden hebben onder dergelijke aanvallen en het is duur om deze te laten herstellen. Het is daarom verstandig om dit soort ellende voor te zijn en gebruik te maken van malware detectie voor computers, servers en mobiele apparaten, zoals telefoons en tablets. Met de juiste software ben je meteen ook beschermd tegen inbraken op het netwerk, diefstal en het verlies van gegevens.

Vormen van beveiliging

Een virusscanner is slechts een van de vormen van beveiliging voor een bedrijf. Hoewel dit in feite de meest bekende vorm van bescherming is, wordt ook hieraan vaak nog onvoldoende aandacht besteed. Soms is er in het geheel geen scanner of antivirus aanwezig, maar vaak zit het probleem meer in het beheer. Zo is niet altijd bekend hoe vaak er gescand wordt. Naast de virusscanner is het ook belangrijk om lokale servers te voorzien van actuele security updates en patches. Ook deze vorm van beveiliging wordt regelmatig niet goed beheerd. Maak ook altijd gebruik van een firewall. Dan is er nog de WiFi-beveiliging. Maak voor mensen van buiten de organisatie, zoals gasten, een gastnetwerk aan. Laat hen niet inloggen op het netwerk van het bedrijf. Mensen kunnen dan namelijk te makkelijk bij bedrijfsgegevens komen.

Waar moet goede antivirussoftware aan voldoen?

De hoofdreden om een virusscanner te installeren is natuurlijk de bescherming tegen malware, zoals virussen, spy ware en trojans. Een optimale beveiliging is dus de belangrijkste eigenschap voor een virusscanner. Echter, een veel voorkomend probleem van de wat meer geavanceerde virusscanners is dat zij systemen kunnen vertragen. Dit is natuurlijk erg irritant voor iedereen die met een computer werkt. Werknemers worden minder productief, omdat zij minder snel kunnen werken en zetten soms zelfs de scanner uit, zodat zij hier geen hinder meer van ondervinden. Voor je het weet zitten er dan dus alsnog mensen te werken op onbeschermde computers.

Detectie van malware

Het is natuurlijk mooi als antivirussoftware malware kan detecteren en verwijderen, maar het is nog mooier als ook potentiële dreigingen geïdentificeerd kunnen worden. De betere pakketten zijn hiertoe in staat. Deze software is in staat om verdachte scripts, websites met veiligheidsrisico’s, phishing en andere dreigingen te herkennen. Als je op zoek bent naar een goede virusscanner voor je bedrijf, kijk dan eens bij de AV-Test. Deze gerenommeerde test laat een enorm aantal bekende dreigingen en virussen los op systemen om te onderzoeken welke virusscanners het beste presteren. Als een scanner goed uit deze test komt, dan kun je er dus vanuit gaan dat je erop kunt vertrouwen.

Extra functies voor bedrijven

Zakelijke antivirussoftware heeft meestal meer functies dan de versie voor consumenten. Kleinere bedrijven hebben vaak geen eigen IT-afdeling, dus het is voor dit soort bedrijven belangrijk dat deze functies eenvoudig zijn te gebruiken door mensen die niet veel technische kennis hebben. Bij deze extra functies kun je bijvoorbeeld denken aan firewalls, gegevensfilters, beveiliging van e-mail, het scannen van apparaten en het beschermen tegen alle bestaande vormen van malware. In de meeste reviews van virusscanners wordt het gebruikersgemak meegewogen in het eindoordeel.

Systeembronnen

Zoals verteld kunnen sommige antiviruspakketten systemen nodeloos vertragen. Nieuwe computers kunnen vaak wel beveiligingssoftware draaien zonder erg te vertragen, maar oudere computers kunnen erg langzaam worden. Als je een bedrijf hebt waarin veel met oudere computers wordt gewerkt, dan kun je bijvoorbeeld overwegen om een cloud based oplossing te kiezen. Deze belasten de systeembronnen namelijk veel minder. Let bij de aankoop van een virusscanner dus niet alleen op wat als beste uit de test komt, maar ook op de computers die in het bedrijf worden gebruikt. Het is immers zonde als de perfecte virusscanner een productieve werkdag in de weg staat vanwege het gebruik van verouderde computers of laptops.

De beste virusscanners voor bedrijven

Voor met name kleinere bedrijven is Bitdefender Small Office Security de beste koop. Dit pakket scoort maximaal op bescherming en gebruikersgemak. De software is geschikt voor zowel Windows als Mac en te koop vanaf vijf installaties. Ook andere pakketten van Bitdefender, zoals GravityZone Business Security komen steevast goed uit verschillende testen. Kaspersky Endpoint Security for Business is ook erg goed, maar werkt alleen op Windows. Dit pakket bevat wel erg veel extra functies die handig kunnen zijn. Panda Small Business Protection is geschikt voor Windows, Mac en Linux. De installatie kan al vanaf twee of meer gebruikers, maar dit pakket komt zowel qua beveiliging als gebruikersgemak wat lager uit de test dan de andere twee pakketten.

Voorkomen is beter dan genezen

Naast het gebruik maken van beveiliging van computers, servers en WiFi is het ook belangrijk om personeel voor te lichten over het veilig gebruiken van internet. Dit is namelijk de grootste bron van malware. Bekende risico’s zijn verdachte e-mails, eventueel met bijlagen, onbetrouwbare websites en het downloaden van onveilige software. E-mails kunnen virussen bevatten die je verder verspreid door de e-mail door te sturen. Ook kunnen ze worden gebruikt voor phishing, waarbij je wordt gevraagd om privégegevens zoals bankgegevens door te geven. Een bank zal hier nooit op deze manier om vragen, maar toch zijn er nog mensen die hier intrappen. Via onveilige websites en downloads kun je ook hardnekkige malware binnenhalen. Hierdoor kunnen systemen worden vertraagd, niet meer goed werken of kunnen er gegevens worden verwijderd of doorgestuurd.

Websitebeveiliging van groot belang

Het is niet voor iedereen gemakkelijk om betrouwbare websites te herkennen. Het is daarom slim om werknemers hiervoor wat tips mee te geven. Een belangrijke aanwijzing is vaak de URL van een dergelijke website. Die bevatten vaak net een verkeerde spelling van een bekende URL, zodat veel mensen er per ongeluk terecht komen. De tijd dat onveilige websites er onprofessioneel uitzagen is helaas voorbij. Een website kan er heel betrouwbaar uitzien, maar dat toch niet zijn. Een goede aanwijzing voor de betrouwbaarheid zijn recensies van tevreden klanten of gebruikers. Klik ook niet op pop-ups of banners van onduidelijke afzenders.

Verstrekken van gegevens

Cybercriminelen zijn er vaak op uit om persoonlijke informatie te vergaren. Met die informatie kunnen zij allerlei vervelende dingen doen. Geef daarom nooit persoonlijke gegevens of belangrijke bedrijfsgegevens door tenzij je er absoluut zeker van bent dat een website betrouwbaar is. Dit is ook van groot belang als werknemers een online aankoop gaan doen bij een webshop. Betalingen dienen altijd gedaan te worden via een beveiligde verbinding. Die kun je herkennen aan het hangslotje in je browser. Per browser verschilt het iets waar deze zich bevindt. In de URL zal altijd https staan in plaats van http. De ‘s’ staat voor secure. Controleer of alle gegevens in het betaaloverzicht kloppen voordat je betaalt.

E-mailbeveiliging als bedrijf

Onveilige en verdachte e-mails zullen in veel gevallen door een spamfilter gevangen worden. Toch komt deze ongewenst vorm van e-mails ook nog weleens in de gewone inbox terecht, omdat spammails steeds professioneler worden. Het zijn lang niet altijd meer schimmige mails vol typefouten. Wees daarom altijd op je hoede als je een e-mail ontvangt van een onbekende afzender. Als je de afzender niet vertrouwt, klik dan niet op links in de mail. Je kunt het webadres eventueel wel handmatig in je browser invoeren. Kijk ook uit met bijlagen, deze kunnen virussen bevatten. Phishing e-mails herken je aan vreemde verzoeken, zoals de vraag om je bankgegevens te e-mailen. De mails zijn vaak niet persoonlijk geadresseerd en bevatten nog weleens grammaticale fouten. Ga nooit op dit soort verzoeken in en maak melding van de verdachte e-mail bij je bank.

Samengevat

Niet alleen voor grote, maar ook voor kleinere bedrijven is het van essentieel belang om computers en netwerken te beveiligen tegen malware. Een virus kan vervelende gevolgen hebben. Zo kan gevoelige informatie op straat komen te liggen of kan de productiviteit ernstig worden gehinderd als computers worden vertraagd of beschadigd door ongewenste software. Installeer daarom altijd een virusscanner en bewaak ook servers en netwerken. Geef personeel instructies over hoe zij veilig gebruik kunnen maken van internet. Op deze manier wordt de kans zo klein mogelijk dat het bedrijf te maken krijgt met vervelende malware.