Virusscanner updaten

Anti virus updatenGelukkig zijn veel mensen zo verstandig om een fatsoenlijke virusscanner aan te schaffen voor gebruik op onder andere pc’s en laptops. Toch is het niet alleen belangrijk om deze aan te schaffen, maar ook om ze regelmatig te updaten. Waarom is dit eigenlijk zo belangrijk?

Werking van antivirusprogramma’s

Om te begrijpen waarom het belangrijk is om een virusscanner up-to-date te houden, is het nodig om te weten hoe een virusscanner werkt. Antivirussoftware kan je computer op twee verschillende manieren op malware scannen. Ten eerste kan deze software alle bestanden een voor een nalopen op gevaren en foutjes. Ten tweede heeft de software de functie van een wakend oog dat let op afwijkend gedrag van bepaalde bestanden. In het eerste geval gebruikt de software een lijst van alle op dat moment bekende malware. Elk bestand bevat normaal gesproken een bepaalde code, ook malware. Aan de hand van de codes die op de lijst voorkomen, kan de virusscanner zien of het bestand malware bevat of niet.

Steeds nieuwe virussen

Net als met alle andere technische snufjes, groeit het aantal nieuwe virussen en andere malware dat op de markt komt aan de lopende band. Oudere malware wordt op een gegeven moment niet meer gebruikt, en daar komt steeds weer nieuwe malware voor terug. Internetcriminelen blijven dit ontwikkelen, omdat ze het detecteren van de schadelijke software steeds voor willen blijven. Ze moeten dus proberen snel nieuwe software te ontwikkelen om jou of je computer schade mee toe te brengen, zodat de detectives op het gebied van internetcriminaliteit ze niet bij kunnen houden. Op het moment dat nieuwe malware ontdekt wordt, wordt deze code onmiddellijk vrijgegeven voor gebruik door antivirussoftware, zodat gebruikers hier zo snel mogelijk tegen beschermd kunnen worden. Wanneer je je antivirusprogramma updatet, betekent dit dus dat het programma de allernieuwste virussen kan ontdekken, die voor de update nog niet te zien waren voor de virusscanner.

Andere redenen voor een update

Naast het up-to-date houden van de schadelijke software die een virusscanner kan detecteren, zijn er nog meer redenen om een update aan te bieden. Zo kan er bijvoorbeeld een lek gevonden zijn in het bestand zelf, waardoor het vatbaar blijkt voor aanvallen van buitenaf. Bij een update is dit nieuw gevonden lek gedicht. Daarnaast kan het zijn dat er manieren gevonden zijn om de software nog sneller of effectiever te laten werken op de een of andere manier. Het is dus altijd belangrijk om antivirussoftware zo snel mogelijk te updaten wanneer hier een mogelijk toe is.

Plaats een reactie