Virus verwijderen

Een virus verwijderen is niet altijd even gemakkelijk zoals sommigen denken. Het is belangrijk dat dit op de juiste wordt gedaan, zodat er geen problemen achteraf worden veroorzaakt. Een computer virus echt verwijderen, is meer dan alleen ‘het virus’ verwijderen in feite. Je wilt ook alle bijkomende besmetting weghalen. Wanneer de computer al is besmet, dan is alleen het verwijderen van de virus niet genoeg.

Om een virus goed te verwijderen, heb je als eerste een goede viruss canner nodig. Wanneer je op dit moment nog geen enkele hebt, raden wij aan te kijken bij de best geteste virusscanners op de markt. Zodat je verzekerd bent van anti virus software dat jouw kan helpen.

De eerste stap is het scannen van de computer met de virusscanner. Doe een zo volledig mogelijke scan om alle virussen en malware te vinden waarmee jouw computer is besmet. Op basis van deze scan moet je de virus kunnen verwijderen. Hierna is het belangrijk dat je een back-up maakt van je belangrijke bestanden. Dit is handig wanneer je in de toekomst weer een keer een probleem zou hebben, een back-up zorgt dat je altijd nog ergens de belangrijke bestanden hebt. In dit artikel vindt je verschillende oplossingen, afhankelijk van jouw situatie kun je verder gaan naar het juiste hoofdstuk.

Het redden van jou bestanden

Indien je geen bestanden bent kwijtgeraakt, dan kan je dit onderdeel overslaan. Wanneer je wel belangrijke bestanden kwijt geraakt bent, dan raden we je aan verder te lezen. Als er door middel van de virus/malware diverse belangrijke bestanden zijn verloren, dan is er vaak nog een mogelijkheid om dit te herstellen. Namelijk met het programma Recuva. Door middel van Recuva kun je bestanden en programma’s herstellen wanneer deze zijn verwijderd. Op de website van Piriform.com kan het programma gedownload worden, er is een gratis versie welke wij jou aanraden. Een tip die wij willen meegeven is om zo min mogelijk programma’s en activiteiten op de computer te ondernemen voordat je gaat proberen de oude bestanden te herstellen.

Download dus de gratis versie van het programma waarna je een scan gedaan kan doen als het programma is geïnstalleerd. Je moet eerst een paar vragen beantwoorden bij het starten van het programma, doorloop deze en kijk of je de oude bestanden terug kunt krijgen. Hierna kun je nog een volledige scan doen, deze duurt langer maar is ook zeker de moeite waard. Na de scan krijg je de resultaten van de programma’s die je kunt herstellen. Hierbij kan geselecteerd worden welke je wilt herstellen. Kies dan om alle belangrijke bestanden weer terug te herstellen. De bestanden komen altijd in de folders waar ze voorheen ook stonden. Er is ook een mogelijkheid voor een ‘deep scan’, deze scan kijkt nog verder dan de standaard scan. Doe deze scan als je nog niet alle bestanden hebt kunnen vinden. Wanneer de bestanden niet gevonden zelfs kunnen worden bij deze scan, dan is er een grote kans dat deze definitief verwijderd zijn.

Belangrijke stappen na het verwijderen van een virus

De eerste stap na het verwijderen van een virus of malware, is het wijzigen van huidige gegevens. Met name de wachtwoorden. Aanbevolen is om deze zo snel mogelijk aan te passen. Let ook op, dat je niet overal hetzelfde wachtwoord voor gebruikt. Malware kan soms wachtwoorden en gegevens onderscheppen, daarom is het zo belangrijk dit snel te wijzigen. Tevens is het goed om het besturingssysteem te updaten indien dit nodig is. Hoe actueler het is, hoe beter. Er kunnen soms bugs of lekken zijn, welke met updates worden gefixt. Met name bij het Windows besturingssysteem.

Wanneer je gebruik maakt van Windows is het ook goed om opgeslagen herstelpunten te verwijderen binnen het systeem. Het kan zo zijn dat deze ook malware bevatten, wat je liever wilt uitsluiten. Dit kan gedaan worden door systeemherstel uit te schakelen en vervolgens weer opnieuw te starten. Ook is het goed om alle beveiligingssoftware te de-installeren en vervolgens opnieuw te installeren. Daarnaast is het aanbevolen om te kijken of je ook niet meer dan één virusscanner draait. Meerdere zal alleen voor problemen zorgen in de meeste gevallen. Wanneer je een programma de-installeert is het goed om daarna ook goed een programma te installeren welke er voor zorgt dat het ook goed verwijderd wordt. Bij Windows blijven er vaak nog bestanden en zaken over, dit wil je liever niet hebben. Je vindt hier een programma waarmee je dit ook kunt verwijderen. Ook een handig programma is CCleaner, welke gratis is. Het biedt je een mogelijkheid om snel een scan te doen en problemen te verwijderen of te herstellen. Goed is om hierna altijd even de computer opnieuw op te starten en kijken of het opgelost is.

Werk altijd je computer en browser bij

Het is ook belangrijk altijd je computer up-te-daten. Hoe ouder de versie is, hoe meer vatbaar het is voor malware. Ook is het goed om altijd je browsers te updaten en dit regelmatig te checken als dit niet automatisch gedaan wordt. Browsers worden continue door ontwikkelt en herkennen hierdoor ook beter malware, waardoor deze jouw beter kunnen waarschuwen.

Problemen met één programma?

Ook dit komt vaak voor. Wanneer je daadwerkelijk weet dat het programma voor problemenz orgt, dan is het beste dit programma te verwijderen en vervolgens opnieuw te installeren. Dit kan je doen met het programma Revo Uninstaller Free, welke je hier kan vinden. Het voordeel van dit programma is dat het alle instellingen die overgebleven zijn verwijderd, nadat jij al het programma hebt verwijderd. Vaak blijven er nog wat bestanden zitten namelijk. Welke je ook liever weg wilt hebben.

Bij het opstarten klik je vervolgens dubbel op het programma of de software dat je verder wilt verwijderen van je computer. Als er wordt gevraagd voor welke optie je kiest, vink dan de optie ‘moderate search’ aan. Wanneer het programma dat je wilt de-installeren en verwijderen van je computer de vraagt oproept om de computer opnieuw te starten: vink dan nee aan. Hierdoor kan het programma REVO eerst de bestanden voorgoed verwijderen en jouw computer opschonen. Wanneer dit af is gerond, kan je de computer opnieuw starten. Het enige nadeel aan REVO is, is dat het geen 64 bit programma’s kan verwijderen. Deze zul je dus zelf handmatig moeten verwijderen.