Tips voor het verzinnen van een sterk wachtwoord

Het verzinnen van een goed en sterk wachtwoord, is deze dagen erg belangrijk. Daar kunnen velen, die reeds het slachtoffer zijn geworden van hackers, over meepraten. Het blijft natuurlijk niet bij het verzinnen van een goed wachtwoord, je moet het wachtwoord ook kunnen beschermen en onthouden. Omdat we nu een heleboel zaken online doen, zijn het er meerdere wachtwoorden die je zult moeten verzinnen, beschermen en onthouden! Dit is niet altijd even makkelijk, daarom geven wij 3 tips voor het verzinnen van een goed wachtwoord. Ook zullen wij vertellen hoe je zo een wachtwoord het best kunt beschermen en onthouden.

Tip 1 Kies voor een lang wachtwoord; minimaal 12 karakters

Hoe langer een wachtwoord is, hoe moeilijker het voor hackers wordt, om erachter te komen. Maak er een combinatie van: kleinletters, hoofdletters, symbolen, getallen, etc. Wat je vooral moet vermijden als wachtwoord, zijn (plaats) namen en woorden die makkelijk op te zoeken zijn in het woordenboek. Wachtwoorden als Rotterdam, mijn huisje, rood dakje, 1234, abc123, etc zijn een no – no! Hackers zijn namelijk zover gevorderd, dat hun systeem dit soort wachtwoorden makkelijk kan oppikken.

Tip 2 Zet een zin om naar een wachtwoord

Een andere tip voor het verzinnen van een goed wachtwoord, is het gebruiken van een zin en die om te zetten naar een wachtwoord. Deze zin kan persoonlijke of emotionele waarde hebben en is dus makkelijk te onthouden. Ter voorbeeld: ik won mijn eerste zwemwedstrijd in 2015 op de 100 meter vlinderslag. Door het eerste letter van elk woord te gebruiken, ontstaat het volgende: iwmezi2od1mv. Een goed wachtwoord; hij heeft 12 karakters en is vanwege de opbouw, moeilijker te achterhalen. Hackers gaan, bij het ontcijferen van een wachtwoord na, of er een logische opbouw wordt gevolgd. Als dit niet het geval is, wordt het wat lastiger om achter het wachtwoord te komen.

Tip 3 Gebruik een willekeurige, bekende zin

Behalve zinnen, die emotionele of persoonlijke waarde hebben, kun je bekende zinnen, zoals die van een kinderversje, boek of film gebruiken en bepaalde letters vervangen met getallen. Ter voorbeeld, de bekende citaat van Shakespeare: to be or not to be, that is the question. Vervang de letters o met 5 en t met 8. Dan ontstaat het volgende: 85be5rn5885be. Zo zijn er een heleboel combinaties mogelijk, het is hoe jij hem verzint.

Beschermen en onthouden van wachtwoorden

Het verzinnen van een goed wachtwoord, is het halve werk. Je zult al deze wachtwoorden ook moeten beschermen en onthouden. Gebruik een wachtwoord niet voor meerdere accounts. De kans is dan groot, dat hackers erachter komen. Bescherm je computer verder tegen virussen en andere schadelijke software, om te voorkomen dat wachtwoorden via deze cyberaanvallen, bekend worden. Het onthouden van een heleboel wachtwoorden, vergt ook wat van ons. Met de hulp van applicaties als Password Managers, krijg je alle wachtwoorden op een rij. Daarnaast wordt ook voor je nagegaan of het wachtwoord sterk genoeg is, en of een wachtwoord niet voor meerdere accounts gebruikt wordt.

Tot slot

Het verzinnen van een sterk wachtwoord, die ook nog makkelijk te onthouden is, is geen eenvoudige taak. Met de gegeven tips, krijg je daar alvast wat hulp mee. Bovendien wordt ook vermeld, hoe je al deze wachtwoorden kunt beschermen en onthouden.

Plaats een reactie