Spy software

Spy software is, zoals de naam al doet vermoeden, software om mensen mee te bespioneren. Het wordt ook wel monitoring software of surveillance software genoemd. De software is vaak gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te plaatsen. Met spy software kun je iemands activiteiten op elk soort apparaat in de gaten houden en vastleggen. Sommige mensen proberen bijvoorbeeld met deze software te checken wat hun kinderen zoal online uitvoeren, anderen gebruiken deze om hun partner te controleren bij vermoeden van vreemdgaan. Het is dus iets anders dan spyware, een meer kwaadaardige variant van spy software, die door hackers wordt ingezet. 

Mobile Spy en de mogelijkheden

Met spy software kan ook gemakkelijk een telefoon worden gemonitord. Gesprekken kunnen worden afgeluisterd en opgenomen. Ook kan door middel van een zogeheten keylogger precies worden gevolgd wat iemand intoetst. Vaak kunnen zelfs ook de locaties die iemand heeft bezocht worden gedocumenteerd met behulp van gps-tracking. Er zijn versies beschikbaar voor iPhone, Android, tablets en iPads. Dit soort software wordt Mobile Spy genoemd. Een voorbeeld van dergelijke software is mSpy Mobile Spy. Dit soort software wordt meestal gebruikt wanneer iemand wordt verdacht van ontrouw of van het lekken van bedrijfsgeheimen. Vaak wordt de software als onzichtbare app op de telefoon geplaatst, waarna alles wordt opgeslagen. Niet alleen telefoongesprekken, maar ook sms’jes, e-mails en andere berichten.

Parental control software

Kinderen groeien tegenwoordig op met alle mogelijkheden van internet en mobiele communicatie onder handbereik. Daarbij liggen ook allerlei gevaren op de loer, waar ouders vaak moeilijk zicht op hebben. Sommige ouders maken daarom gebruik van parental control software. Met de software kan bijvoorbeeld toegang tot bepaalde websites worden beperkt, maar met sommige varianten kunnen bijvoorbeeld ook Skypegesprekken worden gevolgd en middels een keylogger wachtwoorden worden getraceerd. In eerste instantie was de controlesoftware vooral gericht op computers, maar kinderen gebruiken nu voornamelijk hun mobiele telefoon om te communiceren en informatie te zoeken. Daarom zijn er ook varianten om smartphones compleet te monitoren, inclusief gps-tracking, toegang tot foto’s en video’s op de telefoon en het lezen van berichtjes.

Network monitoring software

Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om hun medewerkers in de gaten te houden. Dit kan worden gedaan om de productiviteit van medewerkers te controleren. Je kunt op deze manier immers precies zien welke websites een medewerker onder werktijd bezoekt. Een andere belangrijke reden is het monitoren van bedrijfsspionage. In sommige branches is het lekken van bedrijfsinformatie een groot risico dat zoveel mogelijk moet worden ingeperkt. Het inzetten van een Mobile Spy en network monitoring software zijn dan een uitkomst. Een paar voorbeelden van deze software zijn NetSpy Pro en Tattletale.

Keyloggers

Met keylogger software kan worden bijgehouden wat iemand precies intypt op een computer of smartphone. Soms kan de software ook screenshots maken van het scherm. Goede software zal de informatie niet opslaan op het apparaat van de gebruiker, maar meteen doorsturen naar een andere server of computer. Dit soort software wordt ingezet binnen bedrijven, maar ook bij parental control en andere vormen van monitoring. Het is erg lastig om dit soort software op te sporen op je computer, tablet of smartphone.

Plaats een reactie