Nep Emails herkennen

De meeste communicatie vindt nu digitaal plaats. Daarvoor hebben we een heleboel middelen te beschikking. Een daarvan, is het versturen van email berichten. Waar wij er vele voordelen aan hebben, zijn er weer anderen, die dit communicatie middel gebruiken om ons schade toe te brengen (en er zelf beter van te worden). Iedereen die over een emailaccount beschikt, heeft weleens te maken gehad met de zogenaamde fake emails. Belangrijk is, dat we deze mails kunnen herkennen, zodat we er niet op reageren. Er zijn meerdere manieren om een nep email te herkennen. In dit artikel zullen we alvast vijf noemen.

Let niet alleen op de naam, maar ook op het emailadres

Degenen die een fake email naar je toesturen, zullen gebruik maken van de naam van een afzender, die bekend is bij jouw. Denk bijvoorbeeld aan de bank waar je bij aangesloten bent. Vind je de mail verdacht, kijk dan ook naar het emailadres van deze afzender. Als deze je niet valide voorkomt, ga dan niet in op het bericht en geef vooral geen persoonlijke informatie door.

Bekijk de aanhef

Hackers sturen nep emails meestal onder de naam van een bekende instelling, zoals bijvoorbeeld een bank of een winkelketen, waar jij zaken mee doet. Zo een bericht heeft een aanhef, die meestal alsvolgt luidt: “Beste gewaardeerde klant,”. Banken en andere organisaties, waar jij vaste klant van bent, zal vrijwel altijd, een persoonlijke aanhef gebruiken, waarbij je voor – en familienaam worden vermeld. Een aanhef, zoals eerder genoemd, wijst in de meeste gevallen op een nep email.

Let op taal en grammatica fouten

Gerenomeerde instellingen hechten veel waarde aan correct opgestelde berichten. Dit zegt namelijk al heel wat, van de kwaliteit van haar producten, diensten en klantenservice. Als je dus een bericht ontvangt, waarin het krioelt van de taal en grammatica fouten, dan kun je er vrijwel zeker van zijn, dat dit een neppe email bericht is. Reageer daar nooit op!

Aanwezigheid van zogenaamd urgente meldingen

Hackers proberen meestal door middel van een zogenaamd urgente melding, personen zover te krijgen, dat ze vrijwel direct reageren op zo een nep email. Belangrijk bij het ontvangen van zo een email is, dat je er niet direct op ingaat. Deze berichten worden meestal verzonden onder de naam van een bekende instelling, waaraan jij verbonden bent. Neem eerst contact met deze instelling, om na te gaan, of de mail werkelijk van hen afkomstig is.

Bekijk de afsluiting van het bericht

Als een email bericht daadwerkelijk afkomstig is van een bepaalde instelling of bedrijf, dan zal het bericht met de nodige gegevens worden afgesloten. Denk daarbij aan de naam en contactgegevens van de afzender/het bedrijf. Nep emails kun je herkennen aan het niet aanwezig zijn van deze gegevens.

Neppe mails kunnen ons veel schade berokkenen, als wij het niet tijdig doorhebben. Het is daarom belangrijk om te letten op karakteristiekte eigenschappen van zulke neppe emails.

 

 

Plaats een reactie

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).