Malware Scanner

Ben je op zoek naar een oplossing om malware van je computer, tablet of smartphone te verwijderen, of belangrijker nog: het preventief voorkomen van malware? Dan is een malware scanner, of ook wel anti malware software de beste optie. Tegenwoordig zijn er een handjevol programma’s die jouw hierin kunnen voorzien, wat het soms lastig maakt om de beste malware scanner te vinden die er op dit moment is. Op deze pagina vindt je de beste malware scanners welke zijn beoordeeld door consumenten, en dus thuis gebruikers. Deze programma’s zijn het beste uit verschillende testen gekomen en wij presenteren ze jouw hier graag, zodat je een goede keuze kunt maken. Verder op deze pagina vindt je een rij van de beste keuzes, vast staat dat Bitdefender het beste uit de test is gekomen in 2017/2018.

Aan welke zaken moet een malware scanner voldoen?

Er zijn in feite vier punten waar elk programma aan moet voldoen, dit zijn:

 • Performance
 • Bescherming
 • Reparatie
 • Gebruiksvriendelijkheid

Perfomance

Een goede malware scanner mag ten eerste de prestaties van jouw werk niet belasten op de computer. Het werkt wat je altijd doet, moet je ook nu gewoon kunnen doen. Het lijkt logisch, maar veel scanners zorgen voor een goede vertraging. Het programma moet dus goed op de achtergrond kunnen worden.

Bescherming

Dit is natuurlijk het belangrijkste en de reden waarom je op zoek bent naar een malwarescanner. Het moet de juiste bescherming geven tegen malware. Een goed programma herkent nieuwe malware versies en herkent deze op tijd, dit betekent dat het bedrijf dat de software ontwikkelt actueel moet zijn. Het moet jouw de beste bescherming bieden tegen virussen, malware, trojaanse paarden en andere.

Reparatie

Een goed programma zal de computer/pc moeten beschermen. Maar net zo belangrijk: het moet het ook goed kunnen verwijderen. Malware moet natuurlijk verwijderd worden op een goede manier, en dat ook snel. Een belangrijk punt om naar te kijken bij het kiezen van een geschikt malware programma.

Gebruiksvriendelijkheid

Niet geheel onbelangrijk: het programma moet simpel en eenvoudig te bedienen zijn. Niet iedereen is een ICT expert of heeft alle kennis hiervan. Het programma moet eenvoudig te beheren zijn en moet ook comfortabel zijn met andere programma’s die op de computer staan. Regelmatig komt het nog voor dat het niet goed werkt in combinatie met andere programma’s, wat tegenwoordig echt niet meer kan voor een malware scanner.

Naast deze vier punten zijn ook de hulp en support erg belangrijk. Je wilt natuurlijk achteraf terecht kunnen voor vragen als het programma is geïnstalleerd. Ook een onderdeel is de installatie procedure. Je wilt niet een te complexe installatie hebben en het moet natuurlijk soepel verlopen zonder problemen.

Elk jaar worden door diverse bureaus de verschillende malware scanners en anti malware software programma’s getest. Dat is natuurlijk perfect voor ons als consument en thuis gebruiker. De twee meest gerenommeerde bedrijven die elk jaar testen zijn AV-Test en AV-Comparatives. Beide bedrijven voeren het hele jaar door testen uit en bieden ook een soort van certificaat aan, voor de scanners is het erg belangrijk dit certificaat te verkrijgen gezien het een hoge mate van betrouwbaarheid aantoont.

AV-Test is een Duits bedrijf welke al meer dan 15 jaar actief is in deze markt. Zij staan bekend om een zeer goede reputatie vanwege de strenge testen die worden uitgevoerd. Voor malware en virusscanners is het streven naar een certificaat van dit bedrijf.

AV-comparatives is een organisatie welke onafhankelijk de software test op wat wordt aangegeven. Zo worden er het hele jaar door testen uitgevoerd om te kijken of de claims nog waar gemaakt kunnen worden. Erg belangrijk voor professionele malware scanners om dit certificaat te hebben, het toont aan dat de claims waar worden gemaakt die worden aangegeven.

Op basis van deze testen is Bitdefender als beste scanner uit de test gekomen voor 2016. Hieronder vindt je een lijst van beste malware scanners op dit moment. Een actuelere lijst ga je niet vinden.

Beste malware scanners op een rij in 2016/2017

 1. Bitdefender
 2. Norton
 3. Bullguard
 4. Panda
 5. AVG
 6. McAfee
 7. Norman

Zoals hierboven valt af te lezen zijn er een aantal zeer goede malware scanners op de markt. Maar hiernaast willen wij graag wel een tweetal tips meegeven.

 1. Overdrijf niet met malware scanners, ga dus niet meerdere programma’s installeren om te denken dat je beter beveiligd bent. Één malware scanner volstaat, meerderen gaan niet tegelijkertijd helpen. Hetzelfde geldt voor virusscanners.
 2. Installeer ook nooit meerdere software omtrent beveiliging als het dezelfde taken verricht. Als het dezelfde functies heeft, is één programma genoeg.

Indien je malware wilt voorkomen of malware verwijderen wilt is het belangrijk anti malware te hebben dat je continue beschermt. Wat betekent dat het programma ook actueel moet zijn en ook het volgende jaar weer mee gaat. Gelukkig zit bij de bovenstaande programma’s in orde. Ook voor 2017 werken deze anti malware software programma’s gewoon doordat overal een team achter zit dat continue op zoek is naar de laatste malware.

Het verschil tussen gratis en betaalde programma’s

Gratis een malware scanner downloaden klinkt natuurlijk interessant en leuk. Want wie wil er geld uitgeven als het ook gratis kan. Helaas is dit de verkeerde gedachte, wat vrij simpel uit te leggen is. Betaalde programma’s worden continue door ontwikkeld en zit een echt team en bedrijf achter die actueel is, continue op de hoogte van de laatste malware en dit ook implementeert in de software. Je hebt hierbij dus een goed programma dat continue nieuwe malware versies herkent en verwijderd. Een gratis malware scanner kan niet dezelfde functies en actualiteit bieden, er is geen vast team dat hier zoveel aan kan werken als een betaald programma. Dit komt simpelweg omdat er geen geld aan wordt verdiend.

Je kunt uiteraard geld besparen door te kiezen voor een gratis malware scanner, maar wanneer je problemen hebt en malware daadwerkelijk doorbreekt. Dan ben je veel meer kosten kwijt. Het laten verwijderen van malware of het opschonen van de computer kost namelijk nog veel meer, daarnaast heb je dan ook geen toegang tot je computer en ben je wellicht bestanden kwijt of heeft iemand toegang gekregen tot belangrijke bestanden en data. Dit kun je beter voorkomen.

Bij een gratis malware scanner zal er geen actuele bescherming zijn tegen nieuwe schadelijke software. En dit is precies wat nodig is, je wilt alles op de computer preventief beschermen en niet te laat zijn.

Extra bescherming tegen online surfen

Surfen op het web is iets wat we allemaal dagelijks doen tegenwoordig. Maar niet altijd zonder risico’s. Of je nou wilt internet bankieren, online shoppen, diverse websites aan het rondspeuren bent voor informatie: je computer is altijd kwetsbaar. De echte professionele malware scanners waar voor betaald moet worden, bieden deze bescherming wel. Dit ontbreekt vaak wel bij een gratis scanner. Twee goede programma’s die je goed kunnen beveiligen tijdens het surfen zijn Hitman Pro en Malwarebytes. Gebruik ze uiteraard niet tegelijker, zoals we hierboven al bij de tips hebben beschreven.

Tips voor het veiliger surfen

Een belangrijk deel begint eigenlijk al bij jouw zelf. Kijk altijd waar de e-mails vandaan komen, kijk of hier geen rare links tussen zitten en geef natuurlijk niet zomaar je vertrouwde informatie weg. Ook bij het downloaden is het altijd belangrijk goed te kijken waar je vandaan download. Het zijn simpele tips waarmee vaak al heel eenvoudig problemen voorkomen kunnen worden. Het is daarom ook verstandig op basis van jouw gedrag op de PC een malware of virusscanner te zoeken. Hoe meer je afweet van computers, des te eerder het zal voldoen met een minder professioneel pakket. Maar wanneer je zelf liever 100% beveiligd wilt zijn in alle omstandigheden en je toch niet altijd zeker bent of er wat verkeerd kan gaan, dan is het aanbevolen om te kiezen voor een goede malware scanner welke jouw PC zal beschermen. De beste malware scanners uit de lijst zijn daarom zeker aan te raden.

Ten slotte: niet elke malware scanner is geschikt voor jouw computer

Er zijn veel malware scanners op de markt, toch zijn er soms enkele die alleen geschikt zijn voor bepaalde besturingssystemen. Zo zijn er speciaal malware en virusscanners voor de Mac, Windows of ander besturingssysteem. De meest professionele scanners bieden voor alle mogelijkheden wel een oplossing. Het is dus altijd belangrijk te kijken of het wel voldoet voor jouw systeem. Wanneer je een Mac hebt, ga je niks hebben aan een scanner die alleen voor Windows werkt. In de lijst geven wij altijd duidelijk aan voor welke besturingssystemen het geschikt is, kijk hier dus altijd goed naar.

Mocht je naar aanleiding van informatie op deze pagina vragen hebben, dan kan je gerust altijd een bericht sturen. Wij doen ons best om dagelijks te reageren op vragen.