Malware scanner voor Windows

Malware is de verzamelnaam voor allerlei soorten van ongewenste en schadelijke software die je onbedoeld op je computer of andere apparaten kunt binnenhalen. Je kunt hierbij denken aan virussen, adware, spyware en trojans. Deze software wordt gemaakt met het doel om schade aan je computer toe te brengen, de werking van je computer te verstoren of om je privacy te schenden. Van malware wil je graag zo snel mogelijk af. Hiervoor gebruik je een malware scanner. Hoewel de meeste professionele scanners voor alle systemen gebruikt kunnen worden is het verstandig om goed te checken of het programma geschikt is voor Windows, Mac of een ander systeem.

Eisen voor een goede malware scanner

Het is belangrijk dat een goede scanner de prestaties van jouw computer niet hindert door deze te vertragen. Hij moet geruisloos op de achtergrond kunnen draaien en niet conflicteren met andere programma’s. Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk dat het programma de juiste bescherming biedt. De software moet actueel zijn, zodat deze telkens tegen nieuwe malware kan beschermen. Als de scanner ongewenste software heeft gevonden, dan moet deze op een volledige en veilige manier kunnen worden verwijderd. Tot slot is gebruiksvriendelijkheid van belang. Ook als je niet zo handig bent met computers, dan moet je een malware scanner gemakkelijk kunnen installeren en bedienen.

De beste malware scanners van het moment

Recente tests hebben aangetoond dat Bitdefender, Norton, Bullguard, Panda, en McAfee  de beste scanners van dit moment aanbieden. Dit zijn allemaal betaalde pakketten. Bitdefender kwam als beste uit de test. Voor al deze scanners geldt dat zij je computer continu beschermen, doordat zij altijd op zoek zijn naar nieuwe, actuele dreigingen. Zo weet je zeker dat je computer nu en in de toekomst goed beschermd zal zijn. Zorg wel dat je slechts één scanner installeert, want meerdere kunnen met elkaar conflicteren.

Gratis software

Er worden ook allerlei gratis malware scanners aangeboden. Deze bieden echter niet dezelfde goede bescherming als betaalde varianten. Dit schuilt er vooral in dat bij betaalde pakketten continu updates worden vrijgegeven voor de meest recente dreigingen. Dit geldt niet voor de gratis versies. Deze programma’s hebben minder functies en zijn al snel niet meer actueel. Als je er echt zeker van wilt zijn dat jouw computer veilig is, dan kun je dus beter een betaald pakket kopen. Dit is een investering, maar kost veel minder dan het laten opschonen van je computer als je toch een keer malware oploopt.

Plaats een reactie

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).