MAC Virusscanner

Je hoort het vaak: Mac gebruikers hebben geen virusscanner nodig! Helaas moeten wij meedelen dat dit onzin is en niet de waarheid. Iedereen die op het internet surft is vatbaar voor virussen en malware. Zowel Mac gebruikers, als Windows gebruikers als andere besturingssystemen. Wel klopt het dat Mac’s in het algemeen minder vatbaar zijn voor virussen, maar het sluit het niet uit. Een virusscanner is vrijwel net zo belangrijk voor de Mac als elk ander systeem. Het verschil tussen de Mac en andere besturingssystemen is dat virussen bij de Mac vaker afhankelijk zijn van de gebruiker en bij Windows het vaker aan de kwetsbaarheid van het systeem ook kan liggen. De dagen dat computers en laptops van Apple geen virus kunnen oplopen zijn voorbij. Veel nieuwsberichten waarin ook wordt gesproken dat een Mac geen virus kan oplopen zijn van jaren terug.

De beste Mac virusscanner is Bitdefender Mac Antivirus.

Andere goede Mac virusscanners zijn

 1. Norman Safeground

Waar moet een virusscanner voor de Mac aan voldoen?

Apple logoEen virusscanner voor de Mac moet natuurlijk ten eerste geschikt zijn voor het besturingssystemen. Er zijn een aantal virusscanners die zich alleen richten op de markt van Windows, omdat deze markt simpelweg groter is. Het is dus altijd belangrijk op de hoogte te zijn welke scanners allemaal geschikt zijn voor dit platform. Gelukkig besparen wij jouw die tijd en vindt je op deze pagina alleen de beste virusscanners die geschikt zijn voor de Mac. Het aanbod voor de Mac is kleiner dan voor de Windows, maar de programma’s die geschikt zijn, zijn zeker niet minder goed.

Belangrijk criteria bij het uitzoeken van een geschikte virusscanner

Bij het uitzoeken van een virusscanner is het belangrijk dat er wordt gekeken naar een aantal zaken, namelijk:

 • De beveiliging en bescherming.
 • Het gebruikersgemak.
 • Het aantal functies van de scanner.
 • Reparatie

De beveiliging

Een criteria die voorop staat. Tegen welke zaken biedt de virusscanner allemaal bescherming. Hoe meer zaken er worden beschermd, hoe beter. Zo zijn er altijd virusscanners die beperkte opties aanbieden en enkel beschermen voor een aantal zaken, kijk dus altijd voor een zo volledig mogelijke scanner die beschermt tegen zowel malware, als phishing, waarschuwingen geeft bij bepaald surfgedrag en meer.

Het gebruikersgemak

Niet iedereen kan erg goed even goed over met computers. Maar ook al kan je prima overweg met de meeste programma’s: je wilt een gebruiksvriendelijk programma dat simpel en duidelijk werkt. Het gebruikersgemak moet goed zijn. Is alles eenvoudig te bedienen, kun je eenvoudig een volledige scan maken en is het programma makkelijk te installeren en begrijp je de werking? Zaken die natuurlijk allemaal belangrijk zijn. De beste virusscanners zijn altijd duidelijk zeggen wij.

De functies

Hoe meer functies, hoe beter in het algemeen. Je wilt natuurlijk de optimale bescherming van een virusscanner voor de Mac, net zoals je een optimale werking wilt van het IOS besturingssysteem wat vaak vlekkeloos werkt en Apple om bekend staat. Enkele functies die er standaard bij moeten zitten zijn bijvoorbeeld:

 • Waarschuwing geven als een website url niet betrouwbaar is.
 • Bestanden worden gescand als deze worden aangesloten op de USB.
 • De virusscanner moet continue automatisch updates krijgen. Nieuwe virussen worden herkent door het bedrijf en hierdoor wordt dit doorgegeven aan jouw software, waardoor deze weer de nieuwe virussen herkent en tegen kan houden.

Reparatie

Ook de reparatie is een belangrijke functie. Kunnen bestanden worden gerepareerd of kunnen deze alleen worden verwijderd als deze zijn geïnfecteerd door virus of malware. Het is ideaal als het programma ook de bestanden kan repareren zodat je er weer gebruik van kunt maken.

Wat is de beste virusscanner Mac?

Nu we weten welke criteria en zaken belangrijk zijn is er een top 10 gemaakt. De top 10 is gecreëerd op basis van vele beoordelingen van duizenden consumenten en onafhankelijke testen van belangrijke organisaties.

Het belang van een virusscanner is voor iedereen anders en is grotendeels afhankelijk van het gedrag van de gebruiker. Wanneer jij alleen een aantal standaard programma’s gebruikt zal je weinig bescherming nodig hebben. Maar wanneer jij dagelijks surft en bijvoorbeeld altijd voor de zekerheid een back-up wilt van jouw computer omdat hier veel belangrijke zaken op staan, dan is een goede en betrouwbare virusscanner van groot belang en is het verstandig te kiezen voor de beste opties op de markt.

Zoals in de tabel te zien zijn er diverse antivirus oplossingen voor de Mac. Voordat je een keuze maakt is het goed te kijken naar jouw surfgedrag en hoe belangrijk bescherming van jouw Mac is. Je wilt liever iets voorkomen, dan dat je achteraf te laat bent. Wij zouden daarom altijd een virusscanner aanbevelen. Wanneer je vrij actief bent met de Mac en op bijvoorbeeld diverse locaties en Wifi’s continue werkt, veel belangrijke data bevat voor werk of andere hobby’s en je surft veel: dan is een virusscanner vrijwel een vereiste. Ook wanneer er kinderen actief zijn op de computer is het aan te raden om te kiezen voor een goed antivirus programma voor de Mac. Zij hebben niet altijd hun surfgedrag door en het risico is groter dat zij een verkeerd bestand downloaden of doorklikken op de verkeerde websites.

Wie beoordelen de virusscanners voor de Mac?

Dit is een vraag die terecht veel gesteld wordt. Je wilt natuurlijk zeker zijn voordat je een betrouwbare Apple virusscanner koopt die ook hoog op het lijstje staat. Virusscanners worden door verschillende organisaties en bedrijven getest, maar drie hiervan staan bekend vanwege de hoge betrouwbaarheid. Namelijk:

 • AV-Comparatives
 • AV-Test Instituut
 • Virus Bulletin

AV-Comparatives is een non-profit instelling welke continue nieuwe testen uitgevoerd omtrent beveilingssoftware. Zo worden vrijwel alle virusscanners en malware scanners getest op de markt. De testen van deze instelling zijn zeer nauwkeurig en worden altijd streng beoordeeld. Het is voor anti virusprogramma’s belangrijk om een goede keuring te krijgen van deze instelling, gezien het veel zegt over de software. Wanneer je daadwerkelijk echt de test resultaten wilt zien, dan kan dit ook. Op de website van hun is informatie hierover te vinden.

Een andere organisatie is het AV-Test instituut, dit is een internationale organisatie welke onafhankelijk onderzoek doet naar veiligheid in de ICT wereld en ook specifiek kijkt naar virusscanners die er zijn op de markt. Hierbij kijkt het onder andere naast de meest recente malware en of dit gedetecteerd wordt door de virusscanners. Je wilt immers niet met een verouderd programma rondlopen dat niet actueel is waardoor je kans hebt dat een virus of malware jouw pc binnendringt. De organisatie gevestigd in Duitsland met een team van circa 30 ICT specialisten en de testen die worden uitgevoerd zijn hierdoor altijd erg betrouwbaar te noemen.

Virus Bulletin is in de ICT wereld een bekende naam, mede door een magazine dat door hun werd gepubliceerd jaren. Wat op dit moment allemaal online wordt gedeeld. De organisatie heeft een grote kennis op het gebied van ICT en veiligheid en beoordeelt daarom ook al jaren de verschillende virusscanners op de markt. Een waardering van dit bedrijf staat hierdoor als een betrouwbaar waardering.

Meest voorkomende virussen op de Mac

In de wereld van virussen en malware is er ook onderscheid te maken. Dit kan gedaan worden door de virussen te splitsen in zes verschillende, namelijk:

 • Computervirus
 • Computerworm
 • Trojan
 • Phishing
 • Spyware
 • Rootkit

Computervirus

Virussen zijn in feite programma’s die gemaakt zijn door iemand om schade aan een ander te veroorzaken. Het is een stukje code, wat zich zelf kan vermenigvuldigen en schadelijk is voor de computer. De schade die het kan veroorzaken hangt weer van het virus. Dit kan zijn dat het verschillende bestanden overschrijft of verwijderd, maar kan ook zijn dat de gehele harde schijf geformatteerd wordt. Ook kan er informatie gestolen worden, onnodig schijfruimte worden gebruikt of data worden beschadigd.

Computerworm

Een computerworm is net weer wat anders dan een computer virus. Een computer worm verspreidt zich ook weer naar andere computers namelijk. Waardoor de doelgroep vaak een netwerk is. Het kan daarom schade veroorzaken aan het hele netwerk.

Trojan

Een term die je waarschijnlijk wel vaker hebt gehoord. Een trojan (ook wel Trojaans paard) genoemd is een virus dat kan leiden tot gegevens verlies of mogelijk schade aan het systeem. Zoals de naam al doet zeggen, het is een virus dat vanuit binnenuit schade kan veroorzaken. Afhankelijk van de trojan is de schade die wordt verricht.

Phishing

Phishing is een manier om data te verkrijgen van uw computer. Dit gaat vaak om belangrijke gegevens zoals gebruikersnamen, wachtwoorden, bankgegevens en andere belangrijke zaken. Informatie die je natuurlijk niet in het openbaar wilt. In de meeste gevallen komt phishing binnen via nep mailtjes, social media of vreemde websites. Het wordt vaak geprobeerd met een link naar een website welke een virus/malware bevat. De laatste jaren zie je het erg veel in nep-mails waarin gevraagd wordt gevraagd naar uw bankzaken.

Spyware

Spyware is in feite software dat zorgt dat gegevens worden verzameld op de computer en worden doorgespeeld naar iemand. Dit betekent dat er informatie en gegevens worden verkregen zonder dat hier toestemming voor wordt gevraagd, als je besmet bent met spyware zal je dit namelijk niet door hebben.

Rootkit

Een rootkit, wat minder vaak voorkomt, is software dat zorgt iemand toegang heeft tot jouw programma’s zonder dat je dit door hebt.

Keuze maken uit de verschillende virusscanners voor de Mac

In onze tabel vindt je de lijst van beste virusscanners voor de Mac in 2018. Dit is een actuele lijst, waarbij de verschillende virusscanners op diverse zaken zijn beoordeeld. Een ander punt waar vaak naar gekeken wordt is de prijs, niet geheel onbelangrijk. Toch zou dit een punt zijn waar je niet als eerste naar moet kijken. Het is belangrijker dat je de juiste bescherming hebt, een virus kan namelijk meer schade en meer kosten veroorzaken.

Meerdere licenties nodig?

Ook is het handig om te kijken naar het aantal licenties. Wanneer je direct voor meerdere Apple computers een goede virusscanner zoekt, dan is het handig om te kijken of een virusscanner meerdere licenties aanbied. Dit kan namelijk veel geld besparen.

Zorg altijd voor een Mac virusscanner 2018

Op de markt van virusscanners zijn er ook veel programma’s die alleen bedoeld zijn voor Windows. Let hier dus even goed op bij het zoeken in het algemeen. Op deze pagina vindt je uiteraard alleen geschikte software voor de Mac en zul je dit probleem niet hebben. Maar wanneer je verder kijkt, is het belangrijk hier rekening mee te houden. Een Windows virusscanner gaat namelijk niet functioneren op een Apple computer.

Algemene tips om uw Mac veiliger te houden

Zorg altijd dat je systeem up-to-update is, dit is een kleine moeite maar zorgt dat altijd lekken en andere kleine bugs weer worden verholpen waardoor het net weer veiliger is. Zorg dus altijd voor de laatste versies van programma’s en het besturingssysteem zelf.

Download niet overal zomaar. Kijk altijd goed wat de bron is en of de website echt vertrouwd is. Met name als het gaat om entertainment als films, muziek en software worden er veel virussen verspreid.

Zorg altijd dat de firewall aan staat van de Mac. Deze staat standaard op de Mac en biedt een bescherming aan bij het installeren van nieuwe software en programma’s.

Zorg altijd dat je netwerk thuis beveiligd is. Het is een simpele taak, maar wordt vaak nog vergeten. Hiermee voorkomt u dat andere mensen eenvoudig in kunnen loggen op jouw netwerk. Tip is om ook altijd het standaard wachtwoord aan te passen, een kleine aanpassing met weinig moeite wat voor net wat meer beveiliging zorgt.

Als laatste, zorg altijd dat je niet overal hetzelfde wachtwoord voor hebt en dat deze niet makkelijk te raden is.

Ervaringen Mac virusscanners

Heb jij zelf goede ervaring met een bepaalde scanner? Laat dan een reactie achter en help andere mensen een betere keuze maken met een geschikte antivirus Mac. Vertel wat jij goed vond aan de betreffende virusscanner of wat de minpunten waren. Hoe meer informatie, hoe beter.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).