Heb je extra software nodig om je Mac te beveiligen of is Mac OS X ook zonder antivirus veilig te gebruiken? Kan een Mac eigenlijk virussen krijgen? In dit artikel gaan we de mogelijke problemen bekijken rond Mac computers en beveiligingssoftware. (Android? Kijk hier eens.)
Zich afvragen of Mac computers een antivirus nodig hebben is niets nieuw, maar er lijken twijfels te bestaan over het juiste antwoord. Over het algemeen, zijn Mac computers veiliger dan Windows pc’s, maar ze zijn niet volledig immuun.
Als je op het forum op de website van Apple gaat kijken zal je telkens dezelfde zinnetjes tegenkomen: “Je hebt geen beveiliging software nodig.” of “Ik heb geen beveiligingssoftware op mijn Mac computer en ik heb nooit problemen gehad.”
Hoewel dit ook een manier is om een complex probleem te vereenvoudigen, zullen velen onder ons het verband tussen oorzaak en gevolg onduidelijk vinden.
We hebben in 2017 meerdere rapporten gelezen die suggereren dat Mac computers tegenwoordig minder veilig zijn dan voorheen. Op de website van Business Insider wordt beweerd dat Macs op dit moment zelfs gevoeliger zijn dan Windows pc’s voor wat betreft virussen en aanvallen van buitenaf en Fortune Magazine waarschuwt voor het bestaan van malware voor de Mac die Apple-computers kan bevriezen.
Er zijn dus genoeg redenen om zowel voor als tegen te zijn dat Mac computers geen antivirus nodig hebben. Bekijk hier onze lijst met software voor Apple.
Redenen waarom Macs een antivirus nodig hebben
Technisch gezien, is er geen reden waarom Mac Os geen doel zou kunnen worden van cybercriminelen. En inderdaad, er zijn exploits in het wild, maar het zijn vooral Trojaanse paarden en ze hebben de medewerking nodig van een gebruiker die ze per abuis installeert.
Het is waar dat criminelen zich richten op de gemakkelijkste doelen. De Mac proberen aan ten vallen is wat moeilijker en Macgebruikers zijn een relatief klein aantal, maar de situatie zou kunnen veranderen.
Als je overweegt dat Mac computers prijzig zijn en dat hun eigenaars meestal dus rijker dan de gemiddelde pc-gebruiker, dan beginnen ze een aantrekkelijke doelgroep te worden.
We willen niemand bang maken. Er is geen significante bedreiging gaande, maar het zou op een dag wel het geval kunnen zijn en dan zou een antivirus product een waardevolle investering worden.
Laten we ook niet vergeten dat de eindgebruiker altijd de zwakste link is. Voor de meeste gevallen is er beveiligingssoftware die kan zorgen dat je geen verkeerde beslissingen neemt, zoals applicaties installeren die gratis zijn en nuttig lijken, terwijl ze uiteindelijk spyware of virussen zijn.
Ook Mac-gebruikers kunnen hierin trappen. Hierom heeft het ongetwijfeld zin om, voor de prijs van een kop koffie per week, beveiligingssoftware te installeren en laten werken.
Online kan je veel informatie treffen over goede antivirusproducten voor de Mac. Momenteel het meest aanbevolen product is Bitdefender, op de voet gevolgd door Norton Antivirus. Hoe dan ook zorg er voor dat je de beste virusscanner installeerd voor jouw Mac.
Het volgende is het tegenargument waarom Macs geen antivirus nodig hebben, maar we zijn ervan overtuigd dat je beter veilig kan zijn dan sorry.
Redenen waarom Macintosh geen antivirus nodig hebben
Heel simpel eigenlijk, het is omdat er veel bewijzen zijn dat ze dat niet doen. Onze Macs zijn al 15 jaar onbeschermd met het internet verbonden en we hebben nooit problemen gehad. Maar het is de moeite waard om toch te onderzoeken waarom het zo is.
Dit is een argument dat vaak voorkomt en is simpelweg markteconomisch. Wereldwijd is het markaandeel van Apple klein en criminelen gaan dus liever achter de veel grotere groep van Windows-gebruikers.
Hier zit natuurlijk wat in. Praktisch alle huidige malware is door criminelen bedacht om geld te verdienen. Oplichters zijn niet geïnteresseerd in herkenning of roem voor een applicatie of een uitvinding die ze gedaan hebben en richten dus al hun aandacht op het grootste en makkelijkste doelgroep waar er meer valt te verdienen.
In feiten zijn bestaande bendes van cybercriminelen uitsluitend op Windows gericht omdat er veel meer Windows gebruikers zijn en ook omdat Windows makkelijker te hacken is.
Mac OS, een besturingssysteem dat op Unix gebaseerd is, is van nature gesandboxed. Dat wil zeggen dat de uitvoerbare code als het ware opgesloten zit in een afgeschermde ruimte. Het is net of er een reeks branddeuren zijn waardoor de malware, al zou ze toegang kunnen krijgen tot je Mac, zich niet kan verspreiden tot het hart van de machine.
Een Mac kan je wel hacken, maar het is vele malen moeilijker dan een Windows pc.
Zoiets heb je ook bij een inbreker die een woning met inbraakalarm naar binnen kan, maar de voorkeur geeft aan een woning zonder inbraakalarm. In een wereld waarin alleen aantrekkelijke doelen worden aangevallen, is de Mac niet zo aantrekkelijk als doel.
De meest recente versies van Mac OS, zeg maar alle versies vanaf OS 10.8 Mountain Lion gaan zelfs een stapje verder. Ze bevatten de GateKeeper, een functie die standaard zorgt dat Mac-gebruikers alleen software installeren die door Apple is goedgekeurd.
De aanwezigheid van de Mac App Store betekent dat gebruikers van een Mac computer alle software in de Store zorgeloos kunnen installeren.
En door de afwezigheid van plugins zoals Java en Flash, kan de gebruiker nooit worden verleid tot het installeren van nepversies van beide, iets dat vroeger de belangrijkste oorzaak van infectie was voor Mac computers.
Hebben Macs een antivirus nodig? De uitspraak
Onze mening is dat, als je je Mac thuis en voornamelijk zonder zakelijke doeleinden gebruikt, dan kan je dit artikel vergeten en gewoon doorgaan zonder beveiligingssoftware. Jawel, er is een risico. Maar internet gebruiken is een risico en een Mac gebruiken zonder antivirus is een risico die wij verantwoord vinden.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Heb je een bedrijf met een heleboel Mac computers, dan adviseren we om aan enige vorm van bescherming te denken. Het kan onnodig zijn, maar als je veel te verliezen hebt, is een kleine uitgave voor je gemoedsrust zeker de moeite waard.
Een antivirus op je Mac kan ook nuttig zijn als je, individueel, om een of andere reden een doel kan zijn voor oplichters. Zoals in het geval, bijvoorbeeld, dat je regelmatig toegang hebt tot gevoelige of hoogwaardige gegevens. Kies je voor de aanschaf van een antivirus product, lees dan eerst de vele reviews die je online kan vinden. Kijk naar alle functies die de verschillende producten bieden en of de software enige impact kan hebben op je besturingssysteem en vergelijk gratis en betaalde pakketten met elkaar voor de beste oplossing.