Een Trojaans Paard is de benaming voor een specifiek type kwaadwillende software op je computer. Deze naam is gebaseerd op het verhaal over het Paard van Troje. Dit was een list van de Grieken om de Trojaanse stad in te nemen door de Trojanen een paard te schenken waar Griekse soldaten in verstopt zaten die, nadat het Paard binnen de stad muren was geplaatst, de stadspoorten van binnen uit konden. Een Trojaans Paard, in vaktermen ook wel Trojan Horse, of simpelweg Trojan, genoemd, werkt volgens hetzelfde principe.
Hoe werkt een Trojaans Paard?
Een Trojaans Paard kun je op je computer krijgen door een programma te installeren waarin het verborgen zit. Je hebt dit dus niet in de gaten. Een Trojaans Paard wordt meestal meegestuurd met een e-mail bijlage of bestanden die je download. Een Trojaans Paard bestaat uit twee delen. Het eerste deel heeft als functie om de computer binnen te dringen, terwijl het tweede deel zich automatisch op de computer installeert wanneer je het geïnfecteerde bestand opent. Het deel van het Trojaanse Paard dat de computer binnendringt heet (in het Engels) de client, terwijl het deel dat op de computer geïnstalleerd wordt de server heet.
Wat voor schade kan een Trojaans Paard aanrichten?
Heb je eenmaal een Trojan Horse op je computer, dan kan deze behoorlijk wat schade aanrichten. Door middel van een client console krijgt degene die achter deze actie zit namelijk toegang tot je computer. Deze kan een groot deel van de besturing van je computer overnemen, waarmee diegene controle krijgt over bijvoorbeeld de besturing van de muis of microfoon, het uploaden, downloaden, toevoegen of verwijderen van bestanden en het opnieuw starten of zelfs het laten crashen van het systeem. Door middel van al deze besturingsmogelijkheden, kan ook aardig wat gevoelige informatie achterhaald worden, zoals je gebruikersnamen en wachtwoorden.
Welke apparaten lopen risico?
Alle apparaten waarop je een app of een programma kunt installeren, kunnen ten prooi vallen aan een Trojaans Paard. In deze tijd met smartphones en tablets waarop verschillende apps en bestanden worden gezet, zijn er dan ook Trojaanse Paarden die zich specifiek richten op deze kleinere besturingsapparaten. Heb je een telefoon of tablet van Apple, dan hoef je je er in elk geval niet zo druk om te maken dat je deze schadelijke software via het downloaden van een applicatie op je telefoon krijgt, omdat Apple alle applicaties zorgvuldig controleert voordat ze in de Appstore mogen worden aangeboden. Android besturing daarentegen is juist gericht op vrijheid bij het bepalen van welke apps je op je telefoon of tablet wilt zetten. Maak je gebruik van dit besturingssysteem, dan moet je zelf dus heel goed opletten dat je geen verdachte applicaties installeert. Voor het downloaden en openen van andere bestanden moet je sowieso zelf goed opletten.
Trojaans Paard voorkomen
Download en installeer geen bestanden die op het eerste gezicht al een beetje verdacht zijn. Let hierbij op de inhoud van het bestand, maar ook op de verzender. Scan alle documenten die je download met behulp van een virusscanner en zorg ervoor dat de virusscanner regelmatig wordt geüpdatet. Pas daarnaast op met het uitvoeren van .exe bestanden.
Een Trojan verwijderen
Een Trojaans Paard is erg moeilijk te herkennen malware, omdat het zich goed schuilhoudt. Daarom wordt deze in eerste instantie vaak gemist door bijvoorbeeld je firewall. Wil je erachter komen of er een Trojaans Paard op je computer verborgen zit, gebruik dan een virusscanner die deze herkent. Zorg dat deze virusscanner regelmatig een update krijgt. Als je met een virusscanner een Trojaans Paard opspoort kan deze het bestand in quarantaine plaatsen en verwijderen.
Daarnaast kun je zelf, als je een beetje handig bent met een computer, zelf in de registers kijken welke programma’s worden opgestart. Vind je een verwijzing naar een programma in de Trojan database, dan moet je dit bestand onmiddellijk verwijderen. Zijn er Trojaanse Paarden van je computer verwijdert, maak dan je computer schoon en installeer alles opnieuw, zodat je zeker weet dat je weer gebruik maakt van een schone computer.