Hoe worden Virusscanners getest?

Het unieke van een virusscanner is dat deze zijn werk in de achtergrond doet en dat je zelf als gebruiker niet actief met de software hoeft te werken. Het nadeel hiervan is dat je een virusscanner dus ook niet goed zelf kunt testen om te kijken of deze goed werkt en bij je wensen past.

Gelukkig zijn er diverse onafhankelijke instanties die op grote schaal antivirus software testen. We bespreken in deze blog in het kort hoe zij te werk gaan.

av-testOrganisaties zoals AV-test en AV-comparatives voeren jaarlijks duizenden tests uit, hierbij simuleren zij een zo echt mogelijke situatie. Zij installeren een virusscanner op een PC en sluiten deze aan op het internet. Vervolgens gebruiken ze een dataset met duizenden bestanden met bijvoorbeeld malware en virussen en monitoren hoeveel hiervan de virusscanner herkend en hoeveel deze mist. Het is hierbij ook belangrijk hoevaak iets onterecht als virus wordt aangemerkt, een zogeheten false-positive. Andere tests die worden uitgevoerd zijn er bijvoorbeeld enkel op gericht om spam email tegen te houden of phishing.

Hoewel deze tests erg goed en erg uitgebreid zijn blijft het moeilijk omdat er dagelijks nieuwe virussen en cyberdreigingen bijkomen. Het duurt even voordat deze goed in de testen zijn verwerkt. Hetzelfde geldt voor virusscanners, deze moeten door het betreffende software bedrijf continu worden bijgehouden om een zo actueel mogelijk beeld van de huidige virussen te hebben.

Het kan veel werk zijn om de verschillende testresultaten goed door te lezen en op deze manier virusscanners te vergelijken, het is sneller om te kijken op deze vergelijkingswebsite waar dit werk al voor je is gedaan. Zo kun je snel zien wat de beste virusscanners van dit moment zijn.

Plaats een reactie

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).