Harde schijf gecrasht?

Als je regelmatig met een computer werkt, dan heb je vast weleens gehoord van een harde schijf. Het is een vast onderdeel van elke computer en kan zelfs in externe, losse vorm worden aangeschaft. Wat is een harde schijf eigenlijk precies? Hoe kan een harde schijf crashen en wat je kun je daaraan doen? Hier lees je er alles over.

Wat is een harde schijf en hoe werkt het?Gecrashte harde schijf

Alles wat weggezet en behouden moet blijven op je computer of ander apparaat, wordt op de harde schijf geplaatst. Hier staan dus alle bestanden, foto’s en video’s op, maar ook andere informatie, zoals je voorkeuren en het besturingssysteem. Een harde schijf heeft platen en twee motors en lijkt een beetje op een platenspeler. De ene motor laat de platen op flinke snelheid ronddraaien, terwijl de andere de lees/schrijfkop over de platen heen-en-weer beweegt. Dit gebeurt met uiterste precisie. De kop raakt de plaat niet aan, maar hangt hier net boven.

Wat gebeurt er als een harde schijf crasht?

Als de harde schijf om de een of andere reden niet meer werkt, zeggen we dat deze gecrasht is. Hier kunnen verschillende redenen achter zitten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de kop toch op de plaat terecht komt en deze zo beschadigd raakt. Er wordt dan een deel van de plaat weggekrabd en alle informatie die op dit deel stond gaat dan verloren. Daarnaast kan de kop, die precies in de juiste positie moet staan, net een beetje verschoven raken, waardoor de bestanden niet meer op de juiste manier gelezen en geschreven kunnen worden. Ook kan het zijn dat er slijtage of beschadigingen ontstaan, wanneer je pc bijvoorbeeld oververhit raakt. Wat de reden ook is, een gecrashte harde schijf zorgt ervoor dat je niet meer bij je bestanden kunt, of dat deze zelfs helemaal verdwenen zijn.

De harde schijf herstellen

Soms kan een harde schijf hersteld worden en kun je alle belangrijke informatie dus weer terugkrijgen. Is er sprake van slijtage of beschadigingen, bijvoorbeeld omdat je pc oververhit is geraakt, dan is het maar de vraag of de harde schijf nog gered kan worden en zo ja, welke informatie. Is de lees/schrijfkop op de plaat terecht gekomen, dan zijn sowieso alle bestanden kwijt op het deel van de plaat waar deze overheen is gegaan. Als je harde schijf echt is gecrasht, is het in principe altijd belangrijk om hier een professional op dit gebied naar te laten kijken.

Fragmentatie van de computer

Een ander probleem waar een harde schijf mee te maken krijgt, is fragmentatie. Door het vele opslaan, verwijderen en herschrijven van bestanden en andere informatie, valt deze op den duur uiteen in allerlei kleinere stukjes informatie. Om bestanden te kunnen openen of herschrijven, moet je computer alle stukjes informatie bij elkaar zoeken. Je computer doet hier steeds langer over naarmate de harde schijf steeds meer gefragmenteerd raakt.

Wordt je computer traag, dan zou je je harde schijf dus kunnen defragmenteren. Met defragmenteren, maak je de bestanden die zich op je computer bevinden weer in orde en wordt onnodige informatie verwijderd. Defragmentatie software zit standaard ingebouwd in je computer. Wil je betere software hiervoor, dan kun je kiezen uit de software die hiervoor op de markt is gebracht. Let dan op welke software je aanschaft, want een Mac van Apple heeft andere software nodig dan een Windows computer.

Voorzorgsmaatregelen

Om te voorkomen dat je computer crasht, moet je oppassen met het verplaatsen van je computer. Zorg ervoor dat deze altijd uit staat of zich in slaapstand bevindt wanneer je je computer verplaatst. Komt je computer namelijk hard neer terwijl de harde schijf aan het draaien is, dan kan de harde schijf makkelijker beschadigd raken. Zorg er daarnaast voor dat je regelmatig updates maakt van alle informatie die zich op je computer bevindt, door al deze informatie op een verwisselbare schijf als cd, usb, of externe harde schijf op te slaan. Houd daarnaast je harde schijf zoveel mogelijk schoon door deze regelmatig te defragmenteren.

Plaats een reactie

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).