Anti virus software? Dit moet je weten
Het gebruik van een computer, laptop of tablet is tegenwoordig haast onmisbaar geworden om bepaalde zaken geregeld te krijgen. We internetbankieren, bestellen producten online en maken veelvuldig gebruik van het internet om dingen op te zoeken. Je hebt vast wel eens de termen spam, malware, phisingmails of iets over het Trojaans paard gehoord. Je weet dat het schadelijk is voor de software van je apparaat, maar wat het nu exact betekent? Het aanschaffen van een goed antivirusprogramma is erg belangrijk, zeker nu het internet een belangrijke rol in het dagelijkse leven speelt. Zonder goede bescherming haal je ongemerkt kwaadaardige rommel binnen.
Wat doet een antivirus programma?
Een antivirus programma is opgebouwd uit meerdere lagen. Het probeert schadelijke computervirussen te herkennen, te stoppen en te verwijderen. Het heeft als het ware een black list waarin alle voorkomende virussen zijn opgenomen. Wanneer het programma een virusscan maakt, worden al je programma’s en documenten gescand. Zodra er een virus is gevonden, wordt deze direct geëlimineerd. Mocht het om zo’n hardnekkig virus gaan dat dit niet direct mogelijk is, dan wordt de virus in quarantaine gezet zodat het verder geen schade meer kan aanbrengen. Daarna zal het antivirus programma toestemming vragen om deze definitief te kunnen verwijderen.
Het antivirus programma zal ook een computerprogramma met verdacht gedrag herkennen. Er zijn immers vele manieren waarop een virus ongemerkt je computer kan binnen sluipen. Een computervirus kun je zien als een programma dat door virusschrijvers zo is gemaakt dat het zich hecht aan de softwareprogramma’s en bestanden. Enkele virussen kunnen zich zelfs vermeerderen op je computer en zich door het hele netwerk verspreiden naar alle andere apparaten. Niet alleen is dan je computer geïnfecteerd, maar ook je laptop of tablet. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.
Het verschil tussen antivirus en firewall
Er ontstaat weleens verwarring tussen een antivirus programma en het gebruik van een firewall. Een firewall alleen is niet voldoende op je computer. Dit komt omdat het ongewenst internetverkeer blokkeert en men dan algauw denkt dat de computer dan al voldoende is beveiligd. Dat beeld klopt niet. Een firewall blokkeert inderdaad ongewenst internetverkeer, maar kan niet zien of je computer al reeds is geïnfecteerd. Het kan dus goed zijn dat je al virussen op je laptop hebt staan, zonder dat je het weet. Daarnaast kan een firewall deze virussen niet verwijderen, zoals een antivirus programma dit wel kan.
Malware
Je hebt er vast weleens van gehoord, malware, ook wel Malicious Software genoemd. Dit is eigenlijk een verzamelwoord voor schadelijke software. Je kunt bij sommige virussen niet direct merken dat je systeem een virus bevat. Echter, bij sommige virussen merk je dat je bepaalde applicaties niet meer kunt openen of dat je computer traag is geworden. Sommige malware zijn zo gevaarlijk dat je persoonlijke gegevens zichtbaar zijn geworden voor cyber criminelen die azen op je bankgegevens en bepaalde inloggegevens. Zij kunnen dit vanaf een afstand zien. Enkele virussen kun je onbedoeld aan anderen doorgeven. Je fungeert dan als het ware als een doorgeefluik.
Polymorfische virus
Het polymorfische virus is wel één van de meest vervelende virussen die er bestaat. Dit virus is in staat om van gedaante te veranderen. Het is daardoor haast niet goed te herkennen door een antivirus programma. Elke keer wanneer je een nieuw bestand opent, verandert het virus. Virusschrijvers hebben als doel zoveel mogelijk schade aan te willen richten. Doordat de code steeds verandert, is het lastig te traceren. Gelukkig gaat de virusscan ook met zijn tijd mee en speelt hier steeds handiger op in.
Trojaanse paarden
Het Trojaanse paard lijkt op het eerste gezicht prima software, maar onbewust worden er kwaadwillende virussen in je computer verspreid. Je denkt legitieme software te hebben aanschaft en alles lijkt naar behoren te werken. Echter, heb je een soort achterdeur geopend voor cybercriminelen. Zij kunnen je na het installeren van de software van een afstand in de gaten houden. Ze hebben toegang tot je systeem en kunnen op deze manier gevoelige data stelen. Bijvoorbeeld tijdens het internetbankieren of wanneer je online een aankoop verricht en overgaat tot de betaling. Zonder dat je er zelf bewust van bent, geef je dagelijks veel informatie over jezelf prijs. Rootkits, ook een virus, bereikt je systeem via een Trojaans paard en verbergt zich diep in je software.
Adware, spyware en ransomware
Van adware heeft iedereen weleens last van. Tijdens het surfen zie je ineens allerlei ongewenste reclame en banners tevoorschijn komen. Het surfen gaat traag en ongemerkt wordt je surfgedrag vastgelegd. Gelukkig weet een virusscan hier wel raad mee. Spyware is erger. Dit wordt vaak in gratis software gestopt, zonder dat je hier iets van merkt. Ongemerkt wordt je surfgedrag in de gaten gehouden en deze informatie wordt doorverkocht aan bedrijven. Zij gebruiken de resultaten van jouw surfgedrag voor doelgerichte marketingstrategieën. Wanneer je computer last heeft van ransomware dan wordt je computer vergrendeld. Je ziet bijvoorbeeld een politieafbeelding met de mededeling dat er een boete openstaat. Na betaling wordt de vergrendeling opgeheven.
Tips bij het uitkiezen van antivirus software
Een goede antivirus is dus onmisbaar om je privacy te blijven waarborgen en om je computer te beschermen tegen kwaadaardige virussen. Wanneer je antivirus software wilt aanschaffen, is het goed om te kijken naar de mogelijkheden. Kun je er een back-up mee maken en beschermt het je tegen spam? Heeft het een firewall? Hoe meer extra programma’s, hoe beter je uiteindelijk bent beveiligd tegen kwaadaardige invloeden van buitenaf. Wanneer je kinderen hebt die gebruik maken van het internet, is het geen overbodige luxe om een antivirus programma uit te kiezen dat een Parental Control bevat.
Je kunt het computer en internetgebruik op die manier reguleren. Je kunt dagdelen instellen en bepaalde websites blokkeren. Wanneer je een antivirus software aanschaft, is het belangrijk om de meest recente versie aan te schaffen. Virussen gaan met hun tijd mee en het is dan ook essentieel dat de virusscan alle virussen herkent. Het regelmatig updaten van de antivirus software is dan ook aan te raden, wil je onbezorgd kunnen internetten.