Adware verwijderen

Verwijderen van adwareAdware is een soort software die wordt gebruikt om advertenties te tonen aan gebruikers van bepaalde programma’s. Je kunt bijvoorbeeld schijnbaar ongevraagde werkbalken (toolbars) in je browser te zien krijgen of last krijgen van pop-ups of andere soorten reclames. Adware installeer je meestal per ongeluk bij het installeren van andere software. Als je de voorwaarden tijdens de installatie goed leest, dan zal je meestal wel kunnen zien dat je ook adware installeert, maar de meeste mensen letten hier niet goed op. Soms wordt adware ook door cybercriminelen verwerkt in nepversies van bekende software. Als je deze software installeert, dan kan er adware of zelfs een virus meekomen. Let dus altijd goed op wat je op je computer zet.

Adware verwijderen met AdwCleaner

Ook als je meestal goed oplet, dan kan het een keer gebeuren dat je toch last krijgt van adware. Hoe kom je er dan weer vanaf? Dit kun je doen met adware cleaners. Een voorbeeld van een goed programma is AdwCleaner. Deze software is gratis en is in staat om alle browsers op te schonen. Door een scan aan te zetten gaat AdwCleaner op zoek naar ongewenste software en geeft hier vervolgens een overzicht van. Je kunt vervolgens alle gevonden items of een deel ervan opschonen. Het programma is heel gemakkelijk te installeren en te gebruiken en erg effectief in het opsporen van ongewenste software.

MalwareBytes Anti-Malware

Een andere geschikte tool om adware en malware te verwijderen is MalwareBytes Anti-Malware. Het programma werkt snel en heeft je computer binnen een paar minuten helemaal doorgelicht. Er is een gratis versie en een betaalde versie beschikbaar. Voor realtime bescherming zal je de betaalde versie moeten kiezen. Als je kiest voor de gratis versie, dan zal je nieuwe updates tevens handmatig moeten downloaden. Je kunt de betaalde versie ook eerst een maand uitproberen voordat je beslist.

Adware voorkomen?

Je kunt adware proberen te voorkomen door selectief te zijn in de programma’s die je downloadt. Wees kritisch op wat je nodig heb en kies alleen software van bekende, betrouwbare aanbieders. Lees tijdens de installatie de licentievoorwaarden en check of er geen ongewenste vinkjes aanstaan. Anders geef je mogelijk per ongeluk toestemming voor het plaatsen van adware of andere ongewenste software. Kijk ook uit op wat voor advertenties (banners) je klikt. En als je toch een keer last krijgt van adware, verwijder deze dan zo snel mogelijk met een programma als AdwCleaner.

Plaats een reactie