5 tips om je pc beter te beveiligen

PC beveiligenOmdat we tegenwoordig erg gemakkelijk verbinden met internet en er verschillende soorten gevaren van internet af komen, is het belangrijk je computer en de gegevens die hierop staan zo veilig mogelijk te houden. Hier lees je de vijf belangrijkste tips voor het beveiligen van je computer en je gegevens.

Tip 1: Installeer een virusscanner

Het installeren van een virusscanner is de basis van een goede beveiliging. Er zijn verschillende virusscanners en antivirusprogramma’s te verkrijgen. Bijna alle virusscanners herkennen tegenwoordig (bijna) alle soorten malware. Goede antivirussoftware detecteert echter niet alleen malware op je computer, maar herkent ook oudere en kwetsbare bestanden, blokkeert pop-ups op internet en herkent onveilige bestanden en internetpagina’s. De duurste vormen van antivirussoftware die te koop zijn, maken gebruik van geavanceerde technieken om je bestanden te beveiligen, zelfs wanneer je ze bijvoorbeeld deelt via sociale media. Zorg ervoor dat je antivirussoftware regelmatig updatet, zodat deze op de hoogte is van alle nieuwe gevaren.

Tip 2: Gebruik een veilig en up-to-date besturingssysteem

Niet elk besturingssysteem is even veilig. In de nieuwste besturingssystemen zijn de nieuwste technieken geïntegreerd op het gebied van beveiliging. Daarnaast komen er voor deze systemen updates uit wanneer er mogelijke verbeteringen worden gevonden. Voor oudere systemen worden vaak geen updates meer uitgebracht. Zoek het meest veilige besturingssysteem en zorg ervoor dat je het besturingssysteem regelmatig updatet.

Tip 3: Computer schoon houden

Een computer schoon houden is een computer veilig houden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Let goed op met wat je op je computer zet. Aangeraden wordt om verdachte bestanden of bestanden waarvan de afzender onbekend is niet te openen, downloaden en/of installeren. Moet je een e-mail bijlage openen of een bestand op je computer zetten, laat hier dan eerst een virusscanner overheen gaan. Een andere manier om je computer schoon te houden is bestanden te verwijderen die je niet meer nodig hebt, je harde schijf te defragmenteren en af en toe alles van je computer te verwijderen en opnieuw te installeren.

Tip 4: Log in als gebruiker in plaats van administrator

Als je de enige gebruiker bent op de computer, dan log je standaard in als administrator, waardoor je in principe bevoegd bent om zelf te beslissen welke bestanden je installeert, maar je bijvoorbeeld ook ongemerkt wijzigingen kunt doorvoeren. Vooral als je niet zoveel verstand hebt van computers, is het goed om deze administrator rol te vervangen door de rol van gebruiker. Een gebruiker is namelijk niet overal toe bevoegd. Met computeren merk je hier op zich niet zo veel van, maar het zorgt er wel voor dat je veiliger met je computer kunt omgaan. Om dit te kunnen doen moet je eerst een nieuw account aanmaken in het configuratiescherm onder gebruikersaccounts. Vervolgens kun je het oude account wijzigen in een gebruikersaccount.

Tip 5: Bewaar gevoelige informatie zo min en veilig mogelijk

Alle informatie die op je computer staat, kan gevonden worden als je eenmaal het slachtoffer bent van bijvoorbeeld een Trojaans Paard of spyware. Om jezelf en je gegevens zo goed mogelijk te beveiligen, is het dus belangrijk om zo min mogelijk gevoelige informatie op je computer te hebben staan. Bewaar wachtwoorden bijvoorbeeld op verschillende locaties in huis, en schrijf ze zo op dat niet te herleiden is dat het een wachtwoord is of waarvoor het gebruikt wordt. Daarnaast kun je zaken als wachtwoorden extra beveiligen met een programma als KeePass.

Lees meer op de homepage.

Plaats een reactie

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).