In de hedendaagse wereld, zijn smartphones niet meer weg te denken. Vrijwel iedereen heeft er één, het ene model geavanceerder dan de andere. De reden dat smartphones zo in de smaak vallen bij de consument, is het feit dat deze mobiele telefoons uitgebreidere computermogelijkheden bieden. Met een smartphone kun je namelijk documenten openen en bewerken, externe applicaties downloaden, mails lezen en versturen, etc. Mede hierdoor kan een smartphone veel belangrijke, persoonlijke informatie bevatten. Denk daarbij aan wachtwoorden, bankrekening nummers, fotos, etc.
Het hebben van een smartphone heeft dus zijn voordelen, echter niet zonder gevaar. Ook smartphones zijn gevoelig voor virussen en andere schadelijke activiteiten, die ervoor kunnen zorgen dat derden over uw vertrouwelijke informatie kunnen beschikken. Het is daarom erg belangrijk om je smartphone zoveel als mogelijk te beveiligen. Dit kan op verschillende manieren. Om u op weg te helpen, geven wij alvast 10 tips om je smartphone te beveiligen.
Tip 1 Smartphone vergrendelen (screen lock)
De meest eenvoudige manier om je smartphone te beveiligen, is door het te vergrendelen. Dit kan middels een pincode of wachtwoord, patroon beveiliging, vingerafdrukscanner, gezichtsherkenning, handtekening beveiliging en afbeeldingswachtwoord. De keuze voor een van deze methoden, is volledig afhankelijk van de opties, die de smartphone te bieden heeft.
Tip 2 Wi-Fi en Bluetooth uitdoen
Veel gebruikers zijn het gewoon, Wi-Fi en Bluetooth verbindingen aan te laten, ook al zijn ze niet in gebruik. Het gevaar dat hierin schuilt, is dat hackers via deze verbindingen, toegang kunnen krijgen tot een smartphone en de daarin aanwezige, belangrijke informatie. Verbreek daarom deze verbindingen, als ze niet in gebruik zijn. Een ander advies dat gegeven wordt, is om liever geen gebruik te maken van onbeveiligde Wi-Fi netwerken, die meestal op openbare plekken aanwezig zijn. Omdat deze netwerken niet beveiligd zijn, is het voor hackers veel makkelijker, toegang te krijgen tot uw smartphone.
Tip 3 Uitloggen van accounts
Smartphones worden vaak gebruikt om bepaalde zaken online te regelen, zoals online shoppen en internet bankieren. Hiervoor is meestal een account nodig. Zorg ervoor dat u, na afhandeling van de zaken, altijd uitlogt. Zo wordt voorkomen dat, bij verlies of diefstal van uw smartphone, derden toegang kunnen krijgen tot uw account. Omdat het risico van diefstal of verlies altijd aanwezig is, is het ook niet aangeraden om wachtwoorden op te slaan in een smartphone.
Tip 4 Vergrendelen van mobiele applicaties
De mogelijkheid bestaat, om bepaalde applicaties, zoals Facebook en Gmail, te vergrendelen middels een wachtwoord of pincode. Hiervoor zijn er een aantal mobiele applicaties ontwikkeld, zoals App Lock. Indien uw smartphone, door verlies of diefstal, toch in verkeerde handen terecht komt, zal zo iemand, vanwege de vergrendeling, geen toegang kunnen krijgen tot die applicaties. Bijkomend voordeel hiervan is, dat persoonlijke zaken, zoals fotos en videos, ook beschermd blijven.
Tip 5 Back- ups maken
Het risico op beschadiging, verlies of diefstal van uw smartphone, is altijd aanwezig. Hierdoor is de kans groot, dat belangrijke documenten, momenten vastgelegd op een foto of video, verloren gaan. Voorkom dit door al deze zaken elders op te slaan, bijvoorbeeld op een Google account. Op deze manier kunt u, in het ergste geval, nog altijd teruggaan naar deze bestanden.
Tip 6 Mobiele applicaties updaten
Een ieder die over een smartphone beschikt, krijgt weleens meldingen binnen, waarin aangegeven wordt dat bepaalde applicaties een update behoeven. Voer deze updates uit. De updates zijn namelijk niet alleen nodig om de werking van een applicatie te verbeteren, maar ook om de beveiliging van uw smartphone te versterken.
Tip 7 Wees voorzichting met mobiele applicaties
Smartphones zijn zodanig ingesteld, dat het downloaden van mobiele applicaties, alleen mogelijk is via Google Playstore. De mogelijkheid bestaat echter wel, om dit te wijzigen. Wij raden aan dat niet te doen. Het is erg moeilijk de authenticiteit van een applicatie buiten Google Playstore na te gaan, waardoor hackers makkelijk een virus kunnen meesturen met de applicatie. Download applicaties daarom het liefst uit de Google Playstore.
Tip 8 Lees de voorwaarden
Alhoewel de meeste applicaties uit de Google Playstore veilig zijn, is voorzichtigheid altijd geboden. Niet alle applicaties zijn namelijk te vertrouwen. Ga altijd eerst na, tot welke zaken de applicatie toegang wilt hebben op uw smartphone. Is er geen logische verklaring voor een bepaalde voorwaarde, download de applicatie dan niet.
Tip 9 Optie tot traceren
Bij verlies van een smartphone, is het mogelijk deze te traceren. Smartphones hebben daarvoor een reeds ingebouwde optie. Voorwaarde is wel dat het GPS systeem op de smartphone aan moet staan. Daarnaast kunnen bepaalde mobiele applicaties gedownload worden, die de GPS achteraf, automatisch aanmaken.
Tip 10 Optie tot uitwissen van alle data
Kan de smartphone, om welke reden dan ook, niet getraceerd worden, dan bestaat de mogelijkheid om al het aanwezige op de smartphone, te verwijderen. Hiervoor heeft Google Playstore eveneens applicaties beschikbaar. Op deze manier wordt voorkomen dat belangrijke informatie in verkeerde handen terecht komt.
Tot slot
Smartphones zijn tegenwoordig onmisbaar. De één gebruikt het voor ontspanning, de andere heeft het nodig aan het werk. Het spreekt voor zich er een heleboel belangrijke zaken worden opgeslagen in zo een smartphone. Beveiliging hiervan is van eminent belang. Middels de bovengenoemde 10 tips, wordt u daar alvast bij geholpen.