Hoe herken je een veilige website?

Het internet heeft ervoor gezorgd dat wij alle mogelijke informatie binnen handbereik hebben. Het is niet meer nodig, naar de andere kant van de wereld te reizen, om een deal te sluiten of iets te kopen. Dat kan nu allemaal, mede dankzij het internet. Om aan de grote vraag van informatie voorziening te kunnen voldoen, zijn er zeker 150 miljoen websites actief en zoals we inmiddels allemaal al weten, zijn niet alle websites even veilig en betrouwbaar.

Er zijn namelijk een heleboel websites die beheerd worden door hackers. Voor iemand die weinig kennis heeft hiervan, is het vaak moeilijk, om onderscheid te kunnen maken tussen een website die daadwerkelijk veilig is en websites waar je liever geen gebruik van maakt. In dit artikel zullen we het hebben over drie manieren, waarop je kunt nagaan of je te maken hebt met een veilige website.

Bekijk de URL code van de website

Deze code staat aangegeven in de searchbalk, boven aan de pagina. Veilige websites hebben een URL die er alsvolgt uitziet: https://www.digikert.com/blog/site-know-website-secure/. Belangrijk hierin is de https://. Veilige websites gebruiken het voorvoegsel https, terwijl de minder betrouwbare websites, voorvoegsel http gebruiken. De ontbrekende ‘s’ heeft te maken met een SSL certificaat. Dit certificaat heeft te maken met de veiligheid van een website.

Beheerders van een website moeten eerst een validatieproces ondergaan, voor ze dit certificaat krijgen en dus de https:// kunnen gebruiken. Vanzelfsprekend zullen de onbetrouwbare sites daar de moeite niet voor doen en kun je ze aan de hand daarvan herkennen. Daarnaast hebben websites met een SSL certificaat, een lock icon, een slotje, naast hun URL code, wat betekent dat de site veilig is.

Gebruik checking tools

Het internet zelf, biedt een aantal mogelijkheden, om na te gaan of een website veilig is of niet. Google heeft er bijvoorbeeld de Google Transparency report. Deze gaat voor je na, in hoeverre een website veilig is voor gebruik. Het gebruik is vrij eenvoudig; op de website van Google Transparency, voer je de URL code/adres van de website in, waarna Google Transparency voor je nagaat hoe veilig de website is. Je wordt voorzien van een rapport, waarbij wordt aangegeven in welke mate de website veilig is en aan de hand waarvan, dit wordt gezegd. Zo kun je voor jezelf beslissen, of het het risico waard is, om de website te gebruiken.

Bekijk de informatie op de website

Informatie, vermeld op de website, kan al een indicatie geven van de betrouwbaarheid ervan. Zie je bijvoorbeeld een heleboel taalfouten en grammatica, dat volledig misloopt (vooral sites in het Engels), dan zegt dit al wat van de betrouwbaarheid ervan. Websites, waar je betalingen op doet, bijvoorbeeld websites van online shops, moeten altijd valide contactgegevens hebben. Voor je besluit, zaken te doen met zo een shop, is het belangrijk dat je nagaat of er contactgegevens zijn vermeld en of deze gegevens wel correct zijn.

Bel op een gegeven telefoonnummer of stuur een email naar een gegeven emailadres en kijk of er een reactie volgt. Ontbreken deze gegevens, dan is de kans groot, dat zo een website niet te vertrouwen is. Bekijk zonodig ook klanten reviews.

Alhoewel het internet een grote hulp is voor velen, kan het ook zorgen voor ongemak. Hackers maken namelijk ook gretig gebruik van het internet. Om jezelf te beschermen hiertegen, is het belangrijk dat je altijd gebruik maakt van veilige websites en met bovenstaande tips, kun je die ook zelf herkennen.

Plaats een reactie